Dit gedenkteken hedenkt de Australische piloot Donald William Mason van de RAAF die op 18 juni 1944 in deze omgeving met zijn Hawker Typhoon is neergestort.
Totdat in 1993 de resten van het vliegtuig met daarin nog zijn stoffelijk overschot werden teruggevonden stond hij als vermist te boek. Deze vondst is een bijzonder verhaal. In maart 1993 ontving het ‘Slag om Normandië Museum" uit Bayeux een bijzondere tip van de 70 jarige boer Auguste Lemarous uit Boulon. Hij vertelde dat er op zijn land nog een wrak van een vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog lag.
Enkele medewerkers van het museum gingen ter plaatse op onderzoek uit en troffen daar inderdaad een wrak van een Hawker Typhoon met daarin nog het stoffelijk overschot van de piloot, resten van zijn uniform, zijn laarzen een pistool en een portefeuille. Uit de eveneens gevonden identiteitspapieren bleek het bleek te gaan om de 25 jarige Australische piloot Donald Mason die sinds 18 juni 1944 werd vermist.
Hij was die dag samen met 5 andere Typhoons opgestegen vanaf het vliegveld Thorney Island in Zuid Engeland voor een gewapende verkenningsmissie boven Normandië. Tijdens deze missie openden zij het vuur op een Duits konvooi dat onderweg was. Twee van de Typhoons waaronder die van Mason werden getroffen door afweervuur. Het laatste wat men van Mason hoorde is dat zijn toestel in brand stond en toen hij niet terugkeerde werd aangenomen dat hij op de terugweg naar Engeland in zee was gestort.
Het bleek dus anders te zijn. De boer, Auguste Lemarous en zijn broer hadden de crash gezien en wisten dat het restant van het vliegtuig met daarin het lichaam van de piloot in hun weilland lag. Zij waren er echter van overtuigd dat dit het toestel was dat een halfuur daarvoor hun vader had beschoten. Die was daarbij -samen met een vrouw uit Caen- om het leven gekomen en in hun ogen was de piloot van het op hun land neergestorte vliegtuig verantwoordelijk voor de dood van hun vader. Voor hun was dat reden om niets te doen en alles te laten zoals het was.
Achteraf denken deskundigen dat de vliegers de kaki kleurige auto van de boer hadden aangezien voor een militair voertuig. Naar het schijnt heeft Lamaroes de plaatselijke pastoor destijds wel gevraagd om tijdens de begrafenis van zijn vader voor de piloot te bidden.
Toen in 1993 de inmiddels 70 jarige Lamarous zijn land wilde verkopen besloot hij om zijn lang bewaarde geheim te onthullen. Hij informeerde het museum, en het wrak en het stoffelijk overschot van de piloot werden gevonden. Volgens een medewerker van het museum was hij opgelucht dat de piloot alsnog fatsoenlijk kon worden begraven.
Donald Mason ligt begraven op de St. Charles de Percy War Cemetery in Normandië.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!