TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Informatiebord 14-18 Sambre Rouge - De Vergeten Gevechten Van De Samber

Informatiebord aan de ingang van de Franse Oorlogsbegraafplaats Belle Motte.

Begin augustus 1914 verklaart Duitsland de oorlog aan Frankrijk. Op 4 augustus schendt de Duitse legerstaf de Belgische neutraliteit en valt met meer dan 700.000 manschappen ons land binnen. Het tweede Duitse Leger, onder leiding van generaal Karl von Bülow, trekt door België naar Maubeuge om zo Frankrijk in te nemen en Parijs te doen vallen. Het vijfde Franse leger staat onder het bevel van generaal Charles Lanrezac.

Op 21 augustus wordt strijd geleverd in Tamines, Arsimont en Auvelais. Op 22 augustus volgen gevechten in Le Roux, Aiseau, Roselies, Carnières, Anderlues en Leernes. Op 23 augustus breidt de strijd zich uit tot Lobbes, Gozée en Marbaix-la-Tour. Het Franse tegenoffensief is moordend, om het hoofd te bieden aan het zware geschut van het Duitse leger.

Vanaf 27 augustus belegeren 60.000 Duitse soldaten de vesting van Maubeuge. Op 7 september laat generaal Fournier weten dat het Franse leger zich overgeeft. Tijdens het beleg van Maubeuge worden 32.000 gevangenen gemaakt. Meteen daarna barst de Slag bij de Marne los.

De loopgravenoorlog die na de bewegingsoorlog komt, zal vier jaar duren en een vreselijke slachting aanrichten. Het conflict eindigt met de overwinning van de Geallieerden en leidt tot de wapenstilstand van 11 november.

In de praktijk maakt het Verdrag van Versailles van 1919 een einde aan de oorlog tussen Duitsland en de Geallieerden. Dit bepaalt de sancties tegen Duitsland en zijn bondgenoten en legt de basis voor de oprichting van de Volkenbond. Deze zal in 1945 vervangen worden door de Organisatie van de Verenigde Naties. Europa, dat gisteren nog als één bloedig slagveld werd gezien, geldt nu als toonbeeld van verzoening en partnerschap tussen de volkeren.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Luc Van Waeyenberge
  • Foto's: Luc Van Waeyenberge

50.403368, 4.603449