TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Informatiebord 14-18 Sambre Rouge - De Verbinding Tussen Twee Legerkorpsen

Informatiebord nabij het Frans Monument van 22 augustus 1914

Aiseau ligt op de grens van de sectoren die door het Derde en het Tiende Franse legerkorps bezet zijn. Troepen van deze twee grote eenheden legeren om beurt in het dorp. Op de ochtend van 21 augustus liggen hier twee compagnies van het 74ste Infanterie Regiment (IR) In de namiddag leggen ze contact met de twee compagnies die zich onder druk van de vijand terugplooien uit Roselies.

De twee bataljons van het 74ste IR die Roselies moeten aanvallen, komen omstreeks 22 uur aan in Aiseau. Na hun vertrek wordt het dorp bezet door elementen van het 136ste IR, dat deel uitmaakt van het tiende Franse Legerkorps, om voor de verbinding russen de twee Legerkorpsen te zorgen.

Vroeg in de mistige ochtend op 22 augustus steekt het 25ste IR van het Tiende Franse Korps de hoofdelementen van het 136ste IR voorbij en neemt het gehucht Mémonry is.

Helaas zijn het 25ste en het 136ste IR afgesneden. Ze worden bedreigd door de forse opmars van de Duitse eenheden en bovendien hebben de eenheden van het Derde Legerkorps zich teruggeplooid in Roselies.

In de voormiddag van 22 augustus moeten ze op hun beurt rechtsomkeer maken naar Presles en Le Roux. Ze trekken zich verbeten vechtend terug, terwijl de kogels blijven komen. Deze twee eenheden nemen meteen deel aan de gevechten van Belle-Motte die worden geleverd door de 20ste Franse Divisie waartoe ze behoren.

De gevechten kosten 11 inwoners van Aiseau het leven en 116 dorpswoningen worden vernield.

Franse verliezen : 25ste Infanterie Regiment : 124 doden, 136ste Infanterie Regiment: 112 doden
Duitse verliezen: 94 doden

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Luc Van Waeyenberge
  • Foto's: Luc Van Waeyenberge

50.425216, 4.586866