TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Restanten Opgeblazen Zoombrug

Aan de oever van het riviertje de Zoom bevinden zich nog de fundamenten van de oude Zoombrug die op 27 oktober 1944, de dag van de bevrijding van Bergen op Zoom, door de zich terugtrekkende Duitsers werd opgeblazen.

Er is een informatiebord geplaatst met daarop de tekst:

'Hier bevond oorspronkelijk de brug over de Zoom gebouwd in 1932 door de firma NV Albouw uit Breda. Er werd in die tijd gekozen voor een betonconstructie in het kader van de werkverschaffing boven een goedkopere houten brug. De brug verbond de Van Overstratenlaan over de Zoom met het Tuinderspad, toen de uitvalsweg naar Halsteren.

Op 27 oktober 1944, de Bevrijdingsdag van Bergen op Zoom, bliezen de Duitsers de brug op toen zij door de Canadezen troepen uit de stad werden verdreven.

In 1948 is er een noodbrug aangelegd, 60 meter westelijk, die in 1979 vervangen is door de huidige brug, 100 meter oostelijk van hier. Waar u nu staat, bevinden zich links en rechts de funderingen van de brug'.

Deze plek is uitsluitend bereikbaar via het voetpad langs de Zoom en is ook onderdeel van de Drakentanden wandelroute door Bergen op Zoom. https://www.routeyou.com/nl-nl/route/view/15248077




Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Wim Blankers