TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Duitse Oorlogsgraven Gelsenkirchen-Buer

De hoofdbegraafplaats maakt deel uit van de Buerschen Grüngürtel. De graven van de slachtoffers van oorlog en tirannie zijn ook geïntegreerd in het verfijnde ontwerp van het algemene terrein. Er is een oorlogsmonumentencomplex voor de graven van soldaten uit de twee wereldoorlogen. Aanvankelijk werden op deze begraafplaats graven gecreëerd voor degenen die in de Eerste Wereldoorlog stierven. Dit gebied werd vervolgens uitgebreid voor degenen die in de Tweede Wereldoorlog stierven. De doden van de Frans-Belgische bezetting van het Ruhrgebied, de zogenaamde Ruhrkampf, liggen hier ook begraven. De doden die jaren later stierven als gevolg van de Eerste Wereldoorlog liggen hier ook begraven. In 1953 werd het huidige herdenkingscomplex voor de gevallenen van beide wereldoorlogen opgericht met het grote stenen kruis.

Een grote ereplaats in de vorm van een Latijns kruis voor de burgerbombardementslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog is sinds 1964 versierd met de sculptuur "Rouw en troost" van J. Röver. Er liggen 740 slachtoffers van luchtaanvallen begraven.

Er zijn ook twee graven van dwangarbeiders die omkwamen in Gelsenkirchen. Bij het graf van 205 dwangarbeiders herdenkt een stele met cyrillische letters de doden, waarvan de meesten uit de Sovjet-Unie kwamen. Op een andere begraafplaats zijn de graven van nog eens 60 dwangarbeiders die omkwamen bij een bombardement op 13 juni 1944.

Een begraafplaats in de vorm van een zogenaamd Sint Antoniuskruis herdenkt de vier Bueraanse slachtoffers van gewapende conflicten over een nieuw democratisch begin na het Duitse Rijk en de Eerste Wereldoorlog. Op 14 januari 1919 stierven degenen die hier begraven liggen tijdens schietpartijen tussen verschillende delen van de arbeidersklasse uit Buer en legereenheden.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

51.57557, 7.07377

Lees meer (1)