TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Mathieu Bodson

Dit monument is opgericht ter herdenking van Mathieu Bodson, geboren te Jupille.

Hij werd op 16 september 1916 bij zonsopgang op 23 jarige leeftijd door het Duitse leger gefusilleerd wegens spionage.

Toen de oorlog uitbrak in 1914 melde hij zich als oorlogsvrijwilliger bij het Belgische leger. Wegens gezondheidsproblemen werd hij ontslagen. Later werd hij gerekruteerd door het Britse leger voor spionagediensten.

Zijn voornaamste werk was het vervalsen van paspoorten waarmee Belgen (burgers en soldaten) de grens met het neutrale Nederland konden passeren. Burgers om te vluchten voor het oorlogsgeweld, en soldaten die afgesneden waren van hun onderdeel om via Engeland opnieuw ingezet te kunnen worden in België. Tevens verborg hij Belgische soldaten.

Nadat de Duitsers hem hadden opgepakt zat hij gedurende 3 maanden gevangen in Brussel. Aldaar kwam zijn moeder hem bezoeken en wist hij zijn doodvonnis voor haar verborgen te houden. Een maand na zijn executie stierf zijn moeder van verdriet.

Mathieu Bodson is na de oorlog herbegraven op het kerkhof van Jupille-Bruyères te Jupille-sur-Meuse alwaar een grafmonument voor hem is opgericht.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ed Lewandowski
  • Foto's: Ed Lewandowski
  • https://connaitrelawallonie.wallonie.be/fr/culture-et-patrimoine/patrimoine/monument-mathieu-bodson
  • https://bel-memorial.org