TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsmonument Floriffoux

Op de begraafplaats naast de kerk Sainte-Gertrude staat het monument voor de eerste wereldoorlog.
De namen van de slachtoffers worden vermeld:
François DACHE, soldaat
Oscar GUBIN en Jules THEUNIS, gedeporteerden.
Naast het graf hangt ook een gedenkplaat voor François Dache, gesneuveld op het veld van eer.

Aan de ingang van de begraafplaats staat een infobord:
"Het enige slachtoffer onder de 18 strijders uit Floriffoux, François Dache, geboren in de gemeente op 27 december 1893, viel op 15 oktober in Roeselare en stierf op 16 oktober 1918.
Sinds 28 september 1918 lanceerden de geallieerden onder bevel van koning Albert I een offensief richting de as Lille-Roubaix-Tourcoing. Op 14, 15 en 16 oktober veroverde het Belgische leger, geholpen door de Fransen en de Engelsen, de steden Roeselare en Torhout. Het was tijdens deze "Slag om Roeselare" dat François Dache ernstig gewond raakte en zijn verwondingen niet overleefde. Hij werd eerst daar begraven, zijn stoffelijk overschot werd op 18 april 1919 gerepatrieerd en op 21april officieel begraven op de begraafplaats van Floriffoux.
Hetzelfde monument brengt ook hulde aan de 70 gedeporteerden van 27 november 1916, van wie er twee stierven: de ene Oscar Gubin tijdens de deportatie, de andere Jules Theunis als gevolg daarvan."

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Traces of War
  • Foto's: Marie-Christine Vinck

50.4525335, 4.7698593