TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Vredesmonument Herzele

In 2018 werd de smalle verbindingsweg tussen de Groenlaan en het Solleveld officieel het "Straatje van de Vrede" genoemd, om de 100ste verjaardag van het einde van de eerste wereldoorlog te herdenken.
Dit straatje is later gekozen als locatie voor het vredesmonument dat op 24 april 2024 werd ingehuldigd. Het staat symbool voor hoop, vrijheid en verzoening.
Het monument, geschonken door de Nationale Strijdersbond van België, is gehouwen uit Balegemse zandsteen. Onder de vredesduif staat een vers van de dichter C.S. Adama van Scheltema: "Vrede spreidt gij uw zachte vleugels over de donkere aarde heen."

Op initiatief van de lokale overheid werd Herzele uitgeroepen tot "Dorp van de Vrede".
"Omdat de conflicten die onze wereld beroeren ook leven in onze gemeente, willen we als "Dorp van de Vrede" een symbolische vredesboodschap brengen.
Het toeval wil dat Herzele 193 straten telt en de Verenigde Naties evenveel lidstaten heeft. Elke Herzeelse straat is daarom symbolisch gekoppeld aan een natie, soms veraf, soms dichtbij.
De vredesduif verbindt inwoners van Herzele met inwoners van over de hele wereld, ook met landen en conflictgebieden die nog geen formeel lid van de Verenigde Naties zijn.
Vandaar dat bij elk bestaand straatnaambord een extra bord met vredesduif hangt."

In 2023 werd op de Markt van Herzele het eerste van de 193 borden aangebracht, onder elk straatnaambord staat een vredesduif met de naam van het land erbij. Het gaat bij deze actie niet om partij te kiezen in internationale conflicten maar wel om de vredesboodschap te brengen in elke straat en in elk land.




Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Traces of War
  • Foto's: Marie-Christine Vinck

50.883663, 3.890643