TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Chateau La Fraineuse

In dit chateau 'La Fraineuse' hield Keizer Wilhelm II zijn officiële ontvangsten ten tijde van de nadagen van de 1e wereldoorlog.

In Spa bevond zich van maart tot en met november 1918 het Duitse hoofdkwartier in hotel Britannique.

De keizer had in de dagen dat hij in Spa verbleef zijn intrek genomen in de nabij gelegen villa Neubois. Echter tijdens de laatste dagen van november had hij deze villa verlaten en verbleef enkel nog in La Fraineuse of in zijn trein.

In dit chateau met veel grandeur, werden ook de officiële gasten ontvangen.

Tevens werd hier op 10 november 1918 door de keizer besloten te vluchten naar Nederland. Vanaf dit chateau werd hij per auto naar zijn trein op het station van Spa gebracht. In de dagen voorafgaand aan het besluit werd koortachtig overlegd over de mogelijkheden die de keizer nog had. De troepen waren aan het muiten geslagen. Waren er nog genoeg keizergezinde troepen die hem wilde verdedigen? Vanuit steeds meer steden in Duitsland kwam bericht van muiten en het oprichten van soldatenraden. De bondgenoten konden de oorlog niet langer voortzetten. De roep om abdicatie werd al luider.

De keizer aarzelde nog of hij met gezagstrouwe troepen naar Berlijn zou gaan om orde op zaken te stellen, of zich dood te vechten aan het front. Uiteindelijk besloot hij op advies van zijn generale staf te vluchten naar Nederland. Er waren te weinig troepen nog op hand van de keizer.

Na de 1e wereldoorlog werden in in 'La Fraineuse' ook onderhandelingen gevoerd over de tekst van de wapenstilstand. De uiteindelijke tekst zou worden ondertekend in de spiegelzaal van het paleis van Versailles, en was het verdrag van Versailles een feit.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ed Lewandowski
  • Foto's: Ed Lewandowski