TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Villa Neubois Keizer Wilhelm II

In deze villa had keizer Wilhelm II zijn intrek genomen tijdens de laatste fase van de 1e wereldoorlog.

De oorlog concentreerde zich na het wegvallen van het oostfront door de Russische revolutie van 1917 nog enkel op het westfront. Het hoofdkwartier van het Duitse leger was op 2 km afstand van de villa van de keizer gevestigd in hotel Britannique.

In zijn villa kon de keizer zich terugtrekken en zijn generaals en andere hoge gasten ontvangen. In de kelder van de villa was een van de ruimten versterkt en omgebouwd tot schuilkelder. Tevens kon hij van hieruit het hoofdkwartier in hotel Britannique te Spa bezoeken alsmede 'La Fraineuse'. Een klein kasteel in Spa waar de keizer zijn officiële ontvangsten hield.

Als hij niet in zijn villa was tijdens zijn bezoeken aan Spa, dan bevond hij zich in de Keizerlijke hoftrein op het station van Spa. Deze trein was van alle gemakken voorzien.

Nadat de keizer op 10 november had besloten te vluchten naar Nederland liet hij zich vanaf La Fraineuse (de villa was toen al niet meer in gebruik) per auto vervoeren naar het station van Spa. Daar gingen de eerste kilometers van zijn vlucht per spoor. Ruim voor Luik werd zoals van tevoren gepland overgestapt in auto's om de grens tussen Moelingen (B) en Withuis (NL) te bereiken. De trein zou wel eens aangevallen kunnen worden door muitende troepen. Afstand tussen Spa en de grens bij Withuis was om en nabij 40 km. Hier werd hij door de Nederlandse grenswachten in de vroeg ochtend van de 10e november tegengehouden. Te voet mocht hij zich met zijn gevolg de de grenswachten naar de nabij gelegen Zinkwitfabriek begeven. De fabriek had een telefoontoestel. Via de telefoon verwittigde de sergeant van dienst zijn meerder in de kazerne van Maastricht. Vanaf dat moment moest de Duitse keizer op het station van Eijsden een dag lang wachten of hem wel of geen asiel zou worden verleend. (Toestemming was gegeven zijn keizerlijke trein die voor de grens stond, alsnog doorgang te verlenen zodat de keizer zich in zijn trein kon terugtrekken.)

De villa is heden te dage een rustoord op privéterrein. Een zogenaamd 'retraite' voor katholieken. Les Foyers de Charité.

(Met toestemming mocht ik een paar foto's maken)

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ed Lewandowski
  • Foto's: Ed Lewandowski