TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Voormalig Duits hoofdkwartier 1918 Hotel Britannique

In dit statige pand 'hotel Britannique' bevond zich van maart tot november 1918 het hoofdkwartier van het Duitse leger voor het westfront.

Veldmaarschalk Von Hindenbrug en Generaal Ludendorf vertegenwoordigden de hoogste rangen binnen het hoofdkwartier en waren de strategen en legerleiders namens keizer Wilhelm II. Keizer Wilhelm II bevond zich gedurende deze periode eveneens in Spa, maar in de villa Neubois op 2 km afstand van het hoofdkwartier. In deze villa te Neubois, (Nivezé) had hij intrek genomen en ontving hij zijn generaals en andere hoge gasten.

Getuige de herdenkingssteen vond in dit voormalige hotel nog een historische gebeurtenis plaats. In 1883 vond in dit hotel de verzoeningslunch plaats tussen de koninkrijken België en Nederland. Hierbij waren beide koningen 'Leopold II en Willem III' aanwezig. (Verzoening na de Belgische afscheidingsoorlog van 1831.)

Naast het Duits hoofdkwartier, was dit ook het Amerikaans hoofdkwartier van generaal Hodges (1e Amerikaanse Leger) van oktober 1944 tot maart 1945.

Het pand heeft tot 1958 dienstgedaan als hotel. Nu is er een internaat voor jongens gevestigd.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ed Lewandowski
  • Foto's: Ed Lewandowski