TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Omgekomen Parachianen Majellakerk

Eind april 2020 is de gedenksteen voor de 24 oorlogsslachtoffers, parochianen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen, herplaatst in de voormalige Gerardus Majellakerk op het Ambonplein. De steen zou eigenlijk tijdens een speciaal Bevrijdingsconcert op zondag 3 mei worden onthuld, maar door de coronacrisis moest het programma worden aangepast.

Het Nederlands Philharmonisch Orkest (NedPhO) huurt het pand en in overleg met Stadsherstel heeft de gedenksteen nu een mooie plek gekregen in de foyer bij de publieksingang aan de Batjanstraat. De steen is gemaakt van een zachte, poreuze marmersoort en kan daarom niet in de buitenlucht worden geplaatst. De foyer aan de Batjanstraat is niet vrij toegankelijk, maar het Nederlands Philharmonisch Orkest heeft toegezegd om jaarlijks rond Bevrijdingsdag een bezichtigingsmoment te zullen organiseren. De Vrienden van Stadsherstel hebben de plaatsing van de gedenksteen mogelijk gemaakt.

De gedenksteen was in de vergetelheid geraakt, want na de verhuizing van de kerk naar de Lombokstraat stond deze aldaar al enige tijd in de berging. Tot Paul Proost, vice-voorzitter van het locatiebestuur van de Anna Bonifatius-Gerardus Majella parochie Amsterdam Oost, in het najaar van 2019 werd gebeld door de dochter van Wouter van der Pol wiens naam op de gedenksteen staat vermeld. Zij wist van het bestaan van de gedenksteen in de berging en vroeg of de gedenksteen in het kader van 75 jaar bevrijding weer zichtbaar kon worden gemaakt. Haar vader was leerling-machinist. Op 3 juli 1943 was hij bezig om kolen op het vuur te gooien van de stoomlocomotief waarop hij werkte. Vlak voor station Leiden werd de trein aangevallen door een Engels jachtvliegtuig, haar vader was op slag dood. (Bron: Paul Proost)

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Rick Hoogervorst
  • Foto's: N.N.