TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Ferme d’En-Bas Ligny

Ferme d’En-Bas in Ligny is een historische plek vanwege zijn rol in de Slag bij Ligny, die plaatsvond op 16 juni 1815. Deze slag was de laatste overwinning van Napoleon vóór zijn nederlaag bij Waterloo.
Op de gevel bevindt zich een gedenkplaat met bovenaan een adelaar, omringd door de data 1815 en 1965 met de volgende inscripties :
« Ferme d’En-Bas. Dernier bastion de la résistance prussienne à Ligny, cette ferme soutint le 16 juin 1815 les furieux assauts des troupes impériales françaises du général Gérard. Prise et perdue plusieurs fois, elle fut finalement enlevée par Napoléon à la tête de sa garde ».
Vertaling : Ferme d’En-Bas, laatste bastion van de Pruisische tegenstand in Ligny, onderging de verwoede aanvallen van de Franse keizerlijke troepen van generaal Gérard op 16 juni 1815. De hoeve werd uiteindelijk ingenomen door Napoleon aan het hoofd van zijn Garde.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Luc Van Waeyenberge
  • Foto's: Luc Van Waeyenberge
  • https://connaitrelawallonie.wallonie.be/fr/