TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Maori-monument Pou Maumahara - Pohutokawa

Meer dan 2.200 Maori op een bevolking van 50.000 vochten mee in de Eerste Wereldoorlog. De meesten dienden met het Maori Contingent dat in 1915 in Gallipoli streed en vervolgens in Frankrijk en België met het New Zeeland Pioneer Battalion. In 1917 werd dit omgedoopt tot het New Zeeland Maori (Pioneer) Battalion. Pioniers waren militaire arbeiders die loopgraven maakten, wegen en smalspoorwegen aanlegden en andere logistieke taken uitvoerden op het slagveld. Dit belangrijke en gevaarlijke werk voerden ze vaak uit onder vijandelijk vuur. Meer dan 330 Maori stierven tijdens de oorlog.

Andere Maori steunden de oorlogsinspanningen in Nieuw-Zeeland door middel van voedselproductie, fondsenverwerving en patriottische inspanningen. De Iwi (stammen) hadden veel geleden onder de interne oorlogen en de inbeslagname van het land in de 19de eeuw. Sommige stammen weigerden dan ook een regering te dienen die hen onrecht had aangedaan. Dit bleef zelfs zo nadat de dienstplicht in 1918 in hun regio werd ingevoerd.

De Maori Pioneers waren het enige bataljon van de New Zealand Expeditionary Force dat als een complete eenheid naar Nieuw-Zeeland terugkeerde. Hun aankomst in april 1919 was een belangrijke ceremoniële aangelegenheid.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Luc Van Waeyenberge
  • Foto's: Luc Van Waeyenberge
  • Informatiebord