TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Kasteeldomein van Zonnebeke

Gedenkteken in de nabijheid van het Passchendaele Museum ter nagedachtenis aan de ongeveer 2.300 soldaten die tussen 26 september en 4 oktober 1917 op en rond het kasteeldomein van Zonnebeke sneuvelden.

In 1917 is het kasteeldomein van Zonnebeke een oord van dood en vernieling. Wat ooit een oase van rust was, ontaardt door ongezien oorlogsgeweld in de hel op aarde.

Op 26 september 1917 bereiken geallieerden het compleet verwoeste Zonnebeke. Acht dagen later nemen ze de rest van het dorp in. Op 4 oktober hadden de Duitsers op hetzelfde moment een tegenaanval gepland. ‘Unternehmung Höhensturm’. De operatie draait uit op een catastrofe.

In Zonnebeke vallen tussen 26 september en 4 oktober 1917 duizenden doden. Vooral het Duitse Reserve-Infanterie-Regiment 212 lijdt hier buitengewoon hoge verliezen: meer dan 1.000 doden, gewonden en krijgsgevangenen. De meesten zijn destijds ter plaatse begraven. In het huidige kasteelpark zijn ruim 170 geallieerden begraven. Het merendeel kon men niet identificeren.
Er zijn nagenoeg geen Duitse ontgravingsgegevens gekend. Van de meeste Duitsers die in Zonnebeke sneuvelden, kennen we de laatste rustplaats niet. Een minderheid wordt vandaag bij naam herdacht op een graf of een vermistenmonument.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Luc Van Waeyenberge
  • Foto's: Luc Van Waeyenberge
  • Informatiebord