TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Avro Lancaster II DS784 JI-C 514 Sqn

Op 18 november 2000 werd een gedenksteen ingehuldigd voor de bemanning van de bommenwerper Lancaster "JI-C" van het 514de Squadron van de Royal Air Force die op 18 november 1943 neergeschoten werd door een nachtjager tijdens hun tweede oorlogsopdracht.

De bemanning bestond uit:
P/O Stanley P.I. Thomas (piloot),
Sgt Harry H. Stagg (flight engineer),
Sgt James L. Brent (navigator),
Sgt Ronald W. Fontaine (bommenrichter),
Sgt Frank Thomas (radio-operator),
Sgt Henry A. Lucas (boordschutter, ontsnapt),
F/S Bernard S. Haines RAAF (boordschutter, krijgsgevangen).

Vijf bemanningsleden kwamen om, zij werden door de bezetter begraven op de begraafplaats van Assesse waar ze nu nog rusten. Aan de ingang van de begraafplaats staat een infobord over de gesneuvelde bemanning,

Sgt Henry Lucas landde bij Spy en werd in bescherming genomen door een weerstandsgroep. Hij bracht vervolgens twee maanden door in Brussel, daarna dook hij onder in de bossen rond Walcourt waar hij tot 3 september 1944 de bevrijding afwachtte. Op 17 september 1944 werd hij vanuit Melsbroek terug naar Groot-Brittannië gevlogen.

De Australische staartschutter, F/Sgt Bernard Haines, landde op een gebouw bij de steengroeve te Vedrin. Hij kreeg eten, kledij en onderdak van enkele arbeiders. De dag nadien werd hij naar Luik en later naar Brussel gebracht maar onderweg werd de Australiër ingerekend. Na een aantal mislukte ontsnappingspogingen in Stalag IVB Mühlberg kon hij na de vijfde poging in 1945 zijn eigen linies bereiken.
Na 57 jaar keerde deze veteraan van San Francisco terug naar Assesse om op 18 november 2000 een gedenksteen voor zijn bemanning te onthullen.
(Luchtvaartgeschiedenis)





Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Traces of War
  • Foto's: Marie-Christine Vinck

Gerelateerde boeken

Jane's Fighting Aircraft of World War II
Avro Aircraft since 1908
The Avro Lancaster, Manchester and Lincoln
Avro Lancaster 1945-1965
Avro Lancaster - Handley Page Halifax - Short S.29 Stirling
The World’s Greatest Military Aircraft

50.382697, 5.039434