TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Markering Canadese Hulpbrug over de Zoom

Op deze plek staken Canadese troepen van het Lincoln & Welland regiment in de nacht van 28 oktober 1944 voor het eerst succesvol de Zoom over. De Duitse bezetter had Bergen op Zoom tot een verdedigbare vesting gemaakt met tankgrachten en drakentanden. De huidige Vijverberg en de betonblokken die langs de Zoom liggen, zijn daar de restanten van. Omdat evacuatie van de stad niet mogelijk bleek, trokken de Duitse troepen zich terug achter de Zoom.

De opmars van het Canadese leger liep door deze tankweringen zeker enkele dagen vertraging op. Bij de ontruiming van de stad werden alle bruggen over de Zoom opgeblazen. De Canadezen probeerden verschillende keren zonder succes over de Zoom te komen. Maar uiteindelijk lukte het hen een Baileybrug te slaan en de betonnen versperring op de Zoomdam op te blazen. Na zware strijd moesten de Duitsers op 31 oktober de Zoomlinie opgeven.

Tegenwoordig staat er een informatiebord en markeert een tekst op het fietspad waar de baileybrug heeft gelegen en de oversteek heeft plaatsgevonden.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Wim Blankers