TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Medal of Honour Drager Archie van Winkle

Dit gedenkteken in zijn geboorteplaats is opgericht ter ere van Colonel US Marine Corps Archie Thomas van Winkle, drager van de Medal of Honour.

De inscriptie op het monument luidt:

"Geboren: 17 maart 1925 Juneau, Alaska, Overleden: 22 mei 1986 Ketchikan, Alaska

Sudong, Korea 2 november 1950 - Wegens buitengewone dapperheid en onverschrokkenheid met gevaar voor eigen leven die verder ging dan zijn plicht als pelotonssergeant in Company B-1-7, 1st Marine Division, leidde S/Sgt. Van Winkle moedig een vastberaden tegenaanval ondanks numeriek superieure vijandelijke troepen. Hij raakte gewond door granaten en automatisch wapenvuur, organiseerde de restanten van zijn peloton en slaagde erin hun deel van de frontlinie te behouden en terwijl hij eigenhandig een vastgelopen flankonderdeel redde, raakte hij een tweede keer gewond door vijandelijke handgranaten. Hij weigerde opnieuw medische evacuatie en hield het commando en de controle totdat hij bewusteloos van het veld werd gedragen samen met de andere twee overlevenden van het peloton.
We gedenken hem met trots".

Van Winkle die ook diende tijdens de 2e wereldoorlog en in Vietnam ligt begraven op het Sitka National Cemetary in Sitka, Alaska.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

58.2993, -134.40623