TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Lt Gen Freyberg

Luitenant-generaal Bernard Cyril Freyburg, 1e Baron Freyburg, VC GCMG, KCB, KBE, DSO & 3 bars, KstJ. 21 maart 1889-4 juli 1963.
Freyburg, geboren in Groot-Brittannië, diende in het Britse leger tijdens de Gallipoli-campagne en ook aan het Westelijk Front tijdens WO1 waar hij het Victoriakruis kreeg.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog voerde hij het bevel over het Nieuw-Zeelandse Expeditieleger en vocht hij in Griekenland, Kreta, Noord-Afrika en Italië.

"Lord Freyberg V,C., G.C.M.G., K.C.B.,
K.B.E., D.S.O.
1889-1963
Bevelhebber van de Tweede
Divisie Nieuw-Zeeland 1939-1945
Gouverneur-generaal van Nieuw-Zeeland
1946-1952
Dit monument is geschonken door
teruggekeerde militairen aan de burger van
grootstedelijk Auckland als waardering
voor hun voortdurende vrijgevigheid.

De citatie uit de London Gazette van 15 december 1916 luidt:

"Voor zeer opvallende dapperheid en briljant leiderschap als bataljonscommandant.

Door zijn voortreffelijke persoonlijke dapperheid voerde hij de eerste aanval dwars door het loopgravenstelsel van de vijand. Door mist en zwaar vuur van allerlei aard was het commando van luitenant-kolonel Freyberg na de verovering van het eerste doel sterk gedesorganiseerd. Hij riep persoonlijk zijn mannen bijeen en hergroepeerde ze, inclusief mannen van andere eenheden die met elkaar vermengd waren geraakt.

Hij inspireerde iedereen met zijn eigen minachting voor het gevaar. Op de afgesproken tijd leidde hij zijn mannen naar de succesvolle aanval op het tweede doel, waarbij veel gevangenen werden gemaakt.

Tijdens deze opmars raakte hij tweemaal gewond. Hij verzamelde zich weer en hergroepeerde iedereen die bij hem was en hoewel hij niet gesteund werd in een zeer vooruitgeschoven positie, hield hij de rest van de dag en de hele nacht stand onder zwaar artillerie- en machinegeweervuur. Toen hij de volgende morgen versterking kreeg, organiseerde hij de aanval op een sterk versterkt dorp en hij toonde een mooi voorbeeld van doortastendheid door persoonlijk de aanval te leiden, waarbij hij het dorp en vijfhonderd gevangenen veroverde. Bij deze operatie raakte hij opnieuw gewond.

Later in de middag raakte hij opnieuw zwaar gewond, maar hij weigerde de linie te verlaten tot hij definitieve instructies had gegeven.

De persoonlijkheid, moed en volslagen minachting voor gevaar van deze ene officier maakten het mogelijk om het meest vooruitgeschoven doel van het korps permanent vast te houden en op dit punt werd uiteindelijk de linie gevormd.

Bernard Freyburg ligt begraven op St Martha's Churchyard, Chilworth, Surrey. Zijn V.C. is in privé-bezit.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)