TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

4 Inch Geschut HMS New Zealand

Voor de Auckland Cenotaph staan 2 4 Inch kanonnen van HMS New Zealand. HMS New Zealand was een slagkruiser van de Indefatigable-klasse, betaald door Nieuw-Zeeland en geschonken aan de Royal Navy. Hoewel ze bedoeld was voor de Stille Oceaan werd ze bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog naar Europa gestuurd. Ze vocht in de gevechten van Helgoland Bight, Doggersbank en Jutland en werd slechts één keer geraakt door vijandelijk vuur zonder slachtoffers. Sommigen zeggen dat haar geluk te danken was aan het feit dat de kapitein Maori-giften droeg tijdens de gevechten.
Ze werd in 1920 in reserve geplaatst en in 1922 gesloopt als onderdeel van de beperkingen van het Verdrag van Washington. Haar 16 4 inch kanonnen werden gestript en gebruikt in geschutsbatterijen rond de haven van Auckland. 2 van deze kanonnen werden in 1929 buiten het nieuwe Auckland War Memorial museum geplaatst. Bij het uitbreken van WO 2 werden deze twee weer teruggegeven aan de dienst, maar slechts één bleek nog bruikbaar. Ze werden pas in 1959 teruggegeven.
Nieuw-Zeeland was eindelijk klaar met het betalen voor de slagkruiser in 1944/45, meer dan 20 jaar nadat ze was gesloopt.
Het Auckland War Memorial Museum heeft een grote tentoonstelling over HMS New Zealand.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

-36.85965, 174.77801