Tijdens de Tweede Wereldoorlog (vanaf mei 1940), kwam de fabriek in handen van de bezetter en werd de productie, buiten de wil van de familie Gernay om, op Duitse leest geschoeid.
Op maandag 12 juli 1943, omstreeks 11.40 uur in de voormiddag werd het bedrijf getroffen door een luchtaanval uitgevoerd door de Britse RAF. Het doelwit van deze luchtaanval was eigenlijk de elektriciteitscentrale in Zwevegem maar vermoedelijk door Duitse Flak bij Wevelgem werd het doel ofwel niet- of te laat herkend. In elk geval zag de bommenrichter van de Britse Boston III bommenwerper BZ316 (N°88 Squadron RAF) de textielfabrieken in het centrum van Waregem plots opdagen als een aanvaardbaar ‘second target’ en hij loste er zijn dodelijke vracht. Eén bom viel als blindganger (een niet ontplofte bom) in de Olmstraat, ter hoogte van de ingang van de burelen. Twee bommen troffen de magazijnen en het gedeelte van de fabriek waar enkele stikmachines stonden en waar nog met de hand werd geweven. Een vierde bom viel naast de bedrijfsgebouwen in de tuin van een huis in de Stationsstraat.
Er vielen zeven doden en minstens achttien gewonden waarvan sommigen verminkt bleven voor het leven. Het drama had nog veel erger kunnen zijn indien de bommen effectief op de gebouwen van de weverij waren gevallen waar toen meer dan 100 mensen aan het werk waren … of op een van de drie nabijgelegen scholen.
In Waregem wist men niet dat dit bombardement het resultaat was van een mislukte opdracht boven Zwevegem en daardoor ontstonden tijdens en na de oorlog enkele hardnekkige ‘urban legends’.
Dit monument is een resultaat van het opzoekingswerk van enkele Waregemnaars (Marc Crabeels, Paul Deweer en Johan Durnez) en de stad Waregem
Het memoriaal is een ontwerp van Christ Eeckhout, leerkracht VTI Waregem. Voor de praktische uitvoering zorgden de leerlingen en leerkrachten van het 3e en 4e jaar Beroep Basismechanica, het 5e jaar Beroep Lassen-constructie, het 7e jaar Beroep Industrieel Onderhoud en het 3e, 4e en 6e jaar Bouw- en Houtkunde van het Waregemse VTI. Voor de ICT-ondersteuning bij deze QR-code zorgden de leerlingen en de ICT-leerkracht van het 6e jaar Informaticabeheer van het Heilig-Harthandelsinstituut.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!