TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Duitse deserteur redt leven van Zigeuner

Aan de achtergevel van het huisje hangt een plaquette met de volgende tekst:

'Duitse deserteur redt leven van vervolgde "zigeuner",

Hier woonde tijdens de Tweede Wereldoorlog de familie Lutgens. De zolder was verhuurd aan de Duitser Frits Linke, die in Nederland werkte. Na de inval in mei 1940 werd Frits opgeroepen voor de dienst in de Wehrmacht.. Frits deserteerde om principiële redenen uit het Duitse leger. Op desertie stond de doodstraf. Daarom dook hij onder in een plaggenhut in de Peel in Roggel.

Joden en 'zigeuners' (Sinti) werden door de Nazi's vervolgd omdat ze van een minderwaardig ras zouden zijn.. De zigeunervervolging begon met een verbod om rond te trekken met de woonwagen. De Sinto Mannela Franz was getrouwd met Agnes, een dochter van de familie Lutgens. Het echtpaar had twee kleine kinderen. Toen Mannela niet langer mocht trekken, vestigde het gezin op de zolder, die vrij was gekomen na de onderduik van Frits Linke.

Op 16 mei 1944 vond in Nederland een razzia plaats op 'zigeuners'. Beekse politieagenten kwamen in de nacht Mannela arresteren. Agnes wist hen bij de voordeur zo lang aan de praat te houden dat Mannela kon ontvluchten via het zolderraampje links om de hoek. Mannela vond onderdak in de plaggenhut bij Frits Linke. Beiden overleefden de oorlog.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)