TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Bemanning B24 Liberator "Miss I Hope"

Ter voorbereiding van de geplande landingen in Frankrijk voeren de geallieerden hun luchtoperaties op met het doel de Duitse militaire installaties te beschadigen of te vernietigen.

Op zaterdag 27 mei 1944 stegen vier bommenwerpergroepen van de 304th Bomber-Wing van de 15th Air Force U.S. op vanaf hun bases in het onlangs bevrijde zuiden van Italië om het Duitse vliegveld bij Montpellier/Fréjorgues aan te vallen, waaronder de 30 vliegtuigen van de 454th Bomber-Group.

Kort voordat de "Miss I Hope" de Franse kust overstak via het Cap Roux-massief in de Estérel, werd de B-24 Liberator zware bommenwerper rechtstreeks geraakt door de Duitse Flak die het Anthéor-viaduct beschermde. Het toestel stortte in een spiraal naar beneden en kwam in zee terecht in het havenkanaal van Agay.

Vier bemanningsleden konden zich redden met hun parachutes, maar werden vrijwel onmiddellijk krijgsgevangen genomen. De neuskoepelschutter wist ook nog te springen, maar zijn parachute vatte vuur. De overige bemanningsleden konden het toestel niet verlaten en komen om. Vier van hen liggen begraven op het Amerikaanse Rhone Kerkhof in Draguignan.

Pas einde augustus 1984 wordt het wrak van het toestel ontdekt tijdens een verkenningsduik in de baai van Agay, op een diepte van 42 meter. Het registratienummer van het toestel was nog duidelijk leesbaar en liet dus geen mogelijkheid tot twijfel.

Op zaterdag 5 oktober 1997 werd in de "Jardin de l’Oratoire’ een gedenksteen onthuld ter nagedachtenis aan de bemanning van deze bommenwerper. Elk jaar wordt hier eind mei een herdenking gehouden.

In het voorjaar van 2002 onderzochten duikers van de marinebasis van Toulon uit veiligheidsoverwegingen de locatie en vernietigden 29 bommen die nog actief waren.

Bij het vervaardigen van het monument werd de naam "Ophelia Bump" op de steen werd gegraveerd. Dit is de serienaam van het vliegtuig. De echte naam van het vliegtuig is echter "Miss I Hope".

Tekst op de bovenste plaquette :
IN MEMORIAM
IN TRIBUTE
TO THE CREW OF LIBERATOR N 42.78213
15th U.S. AIR FORCE 454th BOMBER GROUP 736th SQUADRON
SHOT DOWN by FLAK at CAP ROUX on May 27, 1944, at 9:20 a.m.
2nd Lt Robert V. BATZ +
George E. ERLEWINE +
Robert T. BRAGG +
James A. LOGAN
Sgt Ward O. BOWMAN +
Gene J. VODOPIA
Robert F. ROYER +
Glyde K. PETERS
Albert G. LITTLE
William J. RAMSAY +
LEST WE FORGET

Tekst op de onderste plaquette :
STELE INAUGURATED ON 4.10.1997
WITH THE HELP OF THE CITY OF St RAPHAEL
AMERICAN LEGION POST 5
THE VOLUNTEER FIGHTERS
THE FRENCH REMEMBRANCE
AND THE NATIONAL FEDERATION
OF INTERALLIED FIGHTERS

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Rudi Triki
  • Foto's: Rudi Triki

43.43379, 6.86658