TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Kruis Bricart

Vertaling van de tekst op het monument:

"Aan Commandant Bricart
Aan onze dappere soldaten
Die met hem sneuvelden op 10 mei 1940"


De originele commandopost van Bricart bevond zich in een molen ten zuidwesten van Bodange. Van daaruit kan Bricart de strijd niet volgen en om die reden besluit hij zijn commandopost te verplaatsen naar een locatie in open lucht ten zuiden van de weg naar Fauvillers. Op deze locatie wordt Bricart tijdens een observatie geraakt door een granaatscherf die zijn uniform openrukt. Bricart besluit daarop zijn commandopost verder terug te trekken naar het gehucht Traquebois waar hij met ongeveer 20 manschappen zijn intrek neemt in het huis van de familie Kütten.

Wanneer de Ardense Jagers in het dorp Bodange zelf de strijd moeten staken weet ook Bricart dat er niets anders op zit dan zich terug te trekken met zijn manschappen. Overgeven wil hij zich niet, dat had hij in de Eerste Wereldoorlog al gedaan. Tijdens deze terugtocht wordt Bricart boven zijn linkeroog in het hoofd geraakt. Hij sneuvelt ter plaatse. Ook de soldaten Meeus en Weis worden dodelijk getroffen. De overige manschappen, waaronder vier zwaargewonden, verbergen zich in het struikgewas waar ze later op de dag gevangen worden genomen.

Bricart, Meeus en Weis werden op 12 mei 1940 door de heer Kütten met de hulp van mannelijke inwoners van Fauvillers begraven op de locatie waar nu het Kruis Bricart staat, circa 60 meter van de plaats waar zij sneuvelden.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Barry van Veen
  • Foto's: Barry van Veen
  • Het gevecht te Bodange, Georges Hautecler