TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fietsroute Maashees - Bunkers Maaslinie

Nederland heeft in het verleden veel gebruik gemaakt van water ter verdediging.
Zo ook bij de locatie waar we nu staan: de maaslinie. De andere linies waren gemaakt op basis van het onder water zetten van een gebied. Dit hoefde hier natuurlijk niet, aangezien de maas al een natuurlijke barrière vormde (en natuurlijk nog steeds vormt).
De maaslinie lag langs de westelijke rivieroever vanaf de Belgische grens in het zuiden van Limburg tot aan het Maas-Waal kanaal bij Katwijk. Daar sloot de linie aan op de IJssel linie. Het Noord-Brabantse deel van de maaslinie liep van Maashees tot aan Katwijk.
De gebieden tussen en rond de bruggen kregen een linie van kazematten van verschillende types (s, b en g). De eerste kazematten, die een vijandelijke oversteek van de maas moesten beletten, werden al in 1936 aangelegd. Het doel was een evt. aanval te vertragen, zodat de verdedigers van de peel/raamstelling meer tijd kregen om zich voor te bereiden op de volgende aanval. Pas in 1939 kwam de bouw van verdere versterkingen goed op gang.
Helaas wisten de Duitsers op 10 mei 1940 de spoorbrug bij Gennep ongeschonden in handen te krijgen, waardoor een pantsertrein met troepen door kon breken richting Mill. Alle andere bruggen konden op tijd worden opgeblazen.
Op verschillende plaatsen is het tot zware gevechten gekomen met Duitse troepen die per rubberboot probeerden de rivier over te steken, onder andere bij Katwijk.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Martin Damen