TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fietsroute Maashees - Verwoeste Kerk

Zoals vele dorpen rond deze periode vervulde de kerk veel in het dagelijks leven bij de inwoners van Maashees. Ook in de oorlog en zelfs nog toen Maashees in oktober te maken kreeg met het oorlogsgeweld en letterlijk tussen twee vuren in lag.
Op 2 oktober 1944 voerden de Duitsers na de Mis een razzia uit. Ze zochten mannen voor de arbeitseinsatz. Pastoor Swinkels zorgde er echter voor dat de jongens en de oudere mannen door een achterdeur konden ontsnappen.
Het mag daarom ook duidelijk zijn, dat toen de kerk werd opgeblazen, op 15 oktober 1944 om 12.00 uur, dit een grote schok was voor de inwoners van dit dorp. Rond deze periode waren de inwoners al geëvacueerd, maar vele verbleven nog in
de bossen rondom het dorp. De explosie moet duidelijk hoorbaar zijn geweest voor deze mensen… Jammer is het, dat waarschijnlijk alleen de kerktoren geladen is geweest door het "sprengkommando". De talloze beschietingen op Maashees hebben hierbij voor de rest van de schade gezorgd. Was dit niet het geval geweest, was de oude kerk waarschijnlijk hersteld.
Het H. Hartbeeld heeft wonder boven wonder deze ontploffing overleefd alleen de rechterhand was verdwenen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Martin Damen