Deze Stolpersteen herinnerd aan verzetslid Hubert Smeets
Hubert Smeets, 50 jaar, was gemeentesecretaris van de gemeente Eijsden en sloot zich aan bij verzetsgroep 'Luc'. Bij deze verzetsgroep was ook zijn broer Alphons Smeets en graaf Raphaël de Liedekerke de Phailhe uit Eijsden betrokken.
Hij woonde vlak bij het station en had daardoor zelf goed zicht op trein- en rangeerbewegingen van de Duitsers. Hij gaf de verzamelde informatie door andere verzetslieden, door in het verzetsnetwerk aan de andere zijde van de grens, te Visé (B). De verzetsgroep zou zich met name bezig houden met het smokkelen van mensen (onderduikers, piloten, ontsnapte krijgsgevangenen, vluchtelingen) en goederen over de grens.
Uiteindelijk zou de Duitse SD (Sicherheids Dienst) onder leiding van Max Strobl en Richard Nitsch via contraspionage het verzetsnetwerk in 1942 ontmantelen en werden diverse personen op 7 oktober 1942 gearresteerd.
Onder hen Jules Goffin, Alphons en Hubert Smeets en graaf Raphaël de Liedekerke. Nic Erkens werd op 11 november 1942 op zijn onderduikadres bij zijn zussen in Sittard gearresteerd.
Na zijn arrestatie werd Hubert op transport naar fort Rhijnauwen te Utrecht gezet en bijna een jaar later op 9 oktober 1943 gefusilleerd. Diezelfde dag werden hier meerdere verzetsleden waaronder zijn broer Alphons, huisarts Jules Goffin (voeren, B) en Nic Erkens gefusilleerd.
Op de plek waar de executieplaats was, werd op na de oorlog in het bijzijn van de Gravin de Liedekerke de Lichervelde en de vrouw van Nic Erkens, Bertha Erkens een monument opgericht. Zie foto 2.
Stolpersteine zijn een initiatief uit 1997 van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Hij begon met het leggen van de eerste Stolperstein in de Berlijnse wijk Kreuzberg. Inmiddels liggen er in vele landen al Stolpersteine.
De stenen zijn een herinnering aan de Holocaust in de Tweede Wereldoorlog.
Een Stolperstein is een betonnen steen van 10 x 10 cm, aan de bovenzijde van messing waarin de naam, geboorte- en overlijdensdatum en de plaats van overlijden wordt gestanst. De Stolperstein wordt geplaatst in de stoep voor het voormalige woonhuis van het slachtoffer.
Gunter Demnig geeft zo ieder slachtoffer een eigen monument. Zijn motto is: 'EEN MENS IS PAS VERGETEN ALS ZIJN OF HAAR NAAM VERGETEN IS'.
Borne was op 29 november 2007 de eerste plaats in Nederland waar Stolpersteine werden gelegd.
Deze werd geplaatst 13 maart 2019.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!