TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

S3-kazemat Maastricht

Aan de Tongerseweg bevindt zich deze kazemat van het type S3.

De kazemat, tegenwoordig in onbruik geraakt en nu aangeduid als bunker, ligt op ongeveer 1 km van de grens met België, welke zich door de bijzondere ligging van Maastricht, west- en zuidwaarts bevindt. Een van de nog "zichtbare" geschutsopening is gericht op het zuid-westen. Na de oorlog toen de bunkers hun strategische waarde voor de verdediging van Maastricht en Limburg hadden verloren, is de opening dichtgemetseld.

De bunker bevindt zich deels op privéterrein, waardoor de andere 2 geschutsopeningen, gericht op het westen en noord-westen, alsmede de ingang niet zichtbaar zijn. Deze openingen waren afsluitbaar met een 2 cm dik stalen luik. Het gewapende beton was 80 cm dik.

De benaming S3 verwijst dan ook naar het type bunker dat beschikt over 3 geschutsopeningen. De S verwijst naar de benaming; Stekelvarken of Spinnekop. Deze bijnaam hadden de bunkers gekregen door de haken die uit het beton staken. Aan deze haken konden camouflagenetten worden bevestigd. Dit type bunker vind men op diverse plekken in Limburg terug en ook in de Grebbelinie.

De bunker beschikte, als deze bezet was over 1 mitrailleur, die naar gezag van de bevelhebber in de bunker in een van de 3 geschutsopeningen werd opgesteld. Het totale te bestrijken schootsveld van de 3 geschutsopeningen samen was 190 graden. Iets meer dan een halve cirkel.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ed Lewandowski
  • Foto's: Ed Lewandowski
  • https://grebbelinie.nl/geschiedenis/kazematten/stekelvarken-s3