TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

De Ardense Jagerswandeling in Bodange - Paneel 4

De hoofdtekst op het informatiepaneel:

De Devèze bunkers en het Peloton Zuid
Twee kleine forten waren aan de ingang van het dorp gebouwd langs de weg komende uit Wisembach : één gericht naar Bodange, het andere naar Wisembach.
Op 10 mei zijn ze niet bezet omdat enkele Ardense Jagers op verlof waren voor landbouwwerken of in vorming waren. Ze dienen niettemin als schijn doordat hun plaats door de vijand welgekend is. De Duitsers denken dat ze bezet zijn en ze omtrekken ze langs de tramlijn en, vanaf Wisembach, via de velden en bossen.
In Wisembach, op een afstand van ongeveer 500 m van hier, is een klein detachement onder het bevel van sergeant Renauld ontplooid met twee machinegeweren gericht naar de leisteengroeve van Martelange (huidige camping) en naar de brug over de Sûre. Ze overheersen de straat.
Van deze positie zien sergeant Renauld en zijn soldaten de Ardense Jagers van de 4de compagnie van commandant Kelecom, die op hun zware fietsen met hun bepakking van 40 kg, van Martelange komen.
Na lange uren wachten komt de vijand aan via de Oud-Romeinse weg op de hoogte van Warnach. Hij vordert naar Bodange langs de tramlijn (huidige fietspad). Maar de Duitsers komen ook van het zuiden van het dorp Wisembach door het woud van Anlier. Gezien het risico op de flank genomen te worden moet sergeant Renauld één van zijn mitrailleurs in die richting plaatsen.
Bevel wordt aan sergeant Renauld gegeven om zich naar het peloton van luitenant Docquier op het "Stein" terug te trekken om hem te versterken.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Barry van Veen
  • Foto's: Barry van Veen

Gerelateerde boeken