TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolperstein Rijksweg

Deze Stolperstein herinnerd aan verzetslid Chretiën Peusens.

Chretiën Peusens woonde aan de Rijksweg in Mariadorp (Eijsden) vlak bij de Belgische grens. Hij en zijn broer Martin en zus Anna Peusens hielpen Joodse vluchtelingen de grens over.

Op 18 juli 1942 werden zij door de Sicherheitspolizei, geassisteerd door de Marchaussee gearresteerd. De beide broers werden op transport naar concentratiekamp Sachsenhausen gezet. Chretiën overleed daar aan ontberingen, uitputting en ziektes op 30 december 1942. Zijn broer Martin wist te overleven en keerde uiteindelijk terug in Eijsden. Zus Anna werd na een verblijf in de gevangenis vrijgelaten.

Onduidelijk is of zij lid waren van de verzetsgroep 'Luc' waarin o.a. de broers Alphons en Hubert Smeets en graaf Raphaël de Liedekerke de Phailhe uit Eijsden betrokken waren.

Stolpersteine zijn een initiatief uit 1997 van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Hij begon met het leggen van de eerste Stolperstein in de Berlijnse wijk Kreuzberg. Inmiddels liggen er in vele landen al Stolpersteine.

De stenen zijn een herinnering aan de Holocaust in de Tweede Wereldoorlog.
Een Stolperstein is een betonnen steen van 10 x 10 cm, aan de bovenzijde van messing waarin de naam, geboorte- en overlijdensdatum en de plaats van overlijden wordt gestanst. De Stolperstein wordt geplaatst in de stoep voor het voormalige woonhuis van het slachtoffer.

Gunter Demnig geeft zo ieder slachtoffer een eigen monument. Zijn motto is: 'EEN MENS IS PAS VERGETEN ALS ZIJN OF HAAR NAAM VERGETEN IS'.

Borne was op 29 november 2007 de eerste plaats in Nederland waar Stolpersteine werden gelegd.

Deze werd geplaatst 13 maart 2019.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ed Lewandowski
  • Foto's: Ed Lewandowski
  • Het Hannibal spiel, J. van Lieshout
  • Informatiebord verzet in Eijsden, Stg. Eijsdens Verleden