TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolperstein Joseph Partounsstraat

Deze Stolpersteen herinnerd aan verzetslid Jef Partouns.

Jef Partouns was laborant bij de Zinkwitfabriek in Eijsden en sloot zich aan bij verzetsgroep 'Luc'. In deze verzetsgroep waren ook de broers Alphons en Hubert Smeets en graaf Raphaël de Liedekerke de Phailhe uit Eijsden actief.

Hij woonde aan de Paralelweg (nu Joseph Partounsstraat) vlak bij het station van Eijsden, en kon daardoor uitstekend ongemerkt spioneren naar de trein- en rangeerbewegingen van de Duitsers. Hij volgde en noteerde alle treinbewegingen. De verplaatsing van paarden, tanks en kanonnen en treinen met bouwmaterialen. Alles gaf hij verder door aan Hubert Smeets.

Uiteindelijk zou de Duitse SD (Sicherheids Dienst) onder leiding van Max Strobl en Richard Nitsch via contraspionage het verzetsnetwerk in 1942 ontmantelen en werden diverse personen werden op 7 oktober 1942 gearresteerd.
Onder hen Jules Goffin Aphons en Hubert Smeets en graaf Raphaël de Liedekerke. De leider van 'verzetsgroep Erkens' die met de Groep Luc samenwerkte Nic Erkens, werd op 11 november 1942 in Sittard, op zijn onderduikadres bij zijn zussen, gearresteerd. Ze werden gevangengezet in fort Rhijnauwen te Utrecht en aldaar op 9 oktober 1943 gefusilleerd.

Jef Partouns werd na zijn arrestatie op transport gesteld naar concentratiekamp Natzweiler (Elzas, Frankrijk) gezet. Hij overleed uiteindelijk door ziekte, uitputting en ontberingen in het concentratiekamp te Vaihingen (D) op 13 januari 1945. Dit was een werkkamp dat onderdeel uitmaatke van Natzweiler.

Stolpersteine zijn een initiatief uit 1997 van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Hij begon met het leggen van de eerste Stolperstein in de Berlijnse wijk Kreuzberg. Inmiddels liggen er in vele landen al Stolpersteine.

De stenen zijn een herinnering aan de Holocaust in de Tweede Wereldoorlog.
Een Stolperstein is een betonnen steen van 10 x 10 cm, aan de bovenzijde van messing waarin de naam, geboorte- en overlijdensdatum en de plaats van overlijden wordt gestanst. De Stolperstein wordt geplaatst in de stoep voor het voormalige woonhuis van het slachtoffer.

Gunter Demnig geeft zo ieder slachtoffer een eigen monument. Zijn motto is: 'EEN MENS IS PAS VERGETEN ALS ZIJN OF HAAR NAAM VERGETEN IS'.

Borne was op 29 november 2007 de eerste plaats in Nederland waar Stolpersteine werden gelegd.

Deze werd geplaatst 13 maart 2019.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ed Lewandowski
  • Foto's: Ed Lewandowski
  • Het Hannibal spiel, J. van Lieshout