TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Belgisch Graf Verzetslid Jules Goffin

Op de begraafplaats van voeren bevindt zich het graf van;

GOFFIN Jules, 46 jaar, huisarts in het dorpje Voeren en lid van verzetsgroep 'Clarence'. Hij was in het verzetsnetwerk bekend onder zijn schuilnaam 'Marat'.

Docter Goffin was al tijdens de 1e wereldoorlog bij verzetsactiviteiten betrokken geweest, groep 'Dame Blanche' en zou ook tijdens deze Duitse bezetting niet aan de kant blijven staan. Hij was de leider van verzetsgroep 'Clarence'. Vanaf 1940 hield hij zich bezig met het observeren van treinbewegingen. En dan met name bij spoornetwerk van Visé (B). Daar kwamen twee belangrijk spoorverbindingen samen. De lijnen uit het Ruhrgebied die via Venlo en Visé verder naar België Frankrijk gingen. En de lijn uit Aken die hier eveneens langskwam.

Ook smokkelde hij foto's van steden als Keulen en Aken, na door de Engelse RAF uitgevoerde bombardementen naar Engeland. Deze gaven de Engelse het resultaat van hun bombardementen weer.

De groep 'Clarence' besloot vanaf 1942 samen te gaan werken met de verzetsgroep 'Luc'. Deze werd geleid door Arthur Renkin uit Luik. Bij deze verzetsgroep waren ook de broeders van het klooster te Val-Dieu (B). Pater Hugo (Karel Jacobs uit Antwerpen) schuilnaam 'Charles' en pater Stephanus (Piet Mühren, uit Bergen op Zoom).

De groep Luc beheerde een deel van de vluchtroute van Nederland door België naar Frankrijk. In deze verzetsgroep waren ook de broers Hubert en Alphons Smeets uit Eijsden en de Graaf van kasteel Eijsden, Raphaël de Liedekerke de Phailhe actief. De graaf was van Belgische komaf en was reserve officier in het Belgische leger. Zij hielpen o.a. ontsnapte Franse krijgsgevangenen. Ook verzetslid Nic Erkens was met zijn eigen verzetsgroep met groep Luc gaan samenwerken. Deze Nederlandse reserve officier, woonde en werkte voor de oorlog in Luik. Hij kende dus de regio en sprak de taal.

Ook werd aansluiting gezocht met de Belgische verzetsgroep 'Jean'. Getuige hiervan is het aandenken van deze verzetsgroep op het graf.

Dit leidde tot een groot verzetsnetwerk dat ontsnapte krijgsgevangen en/of piloten die waren neergestort, via Nederland, België en Frankrijk naar Engeland te krijgen. Maar ook Engelandvaarders of Joodse vluchtelingen en onderduikers zouden van deze route en hulp van het verzetsnetwerk gebruik maken.

Uiteindelijk zou de Duitse SD (Sicherheidsdienst) onder leiding van Max Strobl en Richard Nitsch via contraspionage het verzetsnetwerk in 1942 ontmantelen en werden diverse personen werden op 7 oktober 1942 gearresteerd.

Onder hen Jules Goffin, Alphons en Hubert Smeets en graaf Raphaël de Liedekerke. Nic Erkens werd een maand later op 11 november op zijn onderduikadres bij zijn zussen te Sittard gearresteerd. Ook de beide paters Hugo en pater Stephanus werden op 18 en 19 maart 1943 gearresteerd. Ze werden gevangengezet in fort Rhijnauwen te Utrecht te Utrecht en aldaar een jaar later op 9 oktober 1943 gefusilleerd. Hun namen staan op het monument bij Fort Rijnauwen. (foto volgt nog).

De stoffelijke overschotten werden gecremeerd en werden daarna weer door de Duitsers meegenomen. Ze bleken na de oorlog op een kerkhof in Erfurt terecht te zijn gekomen. Op 26 juni 1948 kwamen de urnen aan in Eijsden. Bij de grens met Moelingen werd de urn van docter Goffin overgedragen aan zijn nabestaanden. De urn was omwikkeld met de Belgische vlag die had gewapperd op het fort van Aubin-Neufchateau, alwaar de docter het garnizoen had bijgestaan. Tevens werden de beide urns met daarin de stoffelijke resten van de paters Hugo en pater Stephanus overgedragen aan de orde van Val-Dieu.

Nic Erkens ,49 jaar, is begraven op het militaire ereveld van de begraafplaats 'Robertson' te Luik

de LIEDEKERKE de PHAILHE Raphaël 40 jaar, is begraven achter het monument voor de gevallen uit de 2e wereldoorlog te Eijsden.

SMEETS Alphons 56 jaar, is eveneens begraven achter het monument voor de gevallen uit de 2e wereldoorlog te Eijsden.

SMEETS Hubert 50 jaar, is eveneens begraven achter het monument voor de gevallen uit de 2e wereldoorlog te Eijsden.

Pater Hugo (JACOBS Karel) 42 jaar, is begraven in de abdijkerk van Val-Dieu.

Pater Stephanus (MÚHREN Piet) 34 jaar, is begraven in de abdijkerk van Val-Dieu.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ed Lewandowski
  • Foto's: Ed Lewandowski
  • Het Hannibalspiel, J. van Lieshout.

Gerelateerde boeken

Het stille verzet
België in de Tweede Wereldoorlog 2

50.761501, 5.757256