TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Otto Neururer Götzens

In de parochiekerk van Götzens zijn er veel herinneringen aan Otto NEURURER, priester-martelaar tijdens de tweede wereldoorlog. Zijn urne is ingewerkt in het altaar.

Er hangt ook een kader met de volgende infotekst:
"In het hoogaltaar van deze kerk ligt de as van de gezegende
OTTO NEURURER,
geboren op 25 maart 1888 in Piller-Fliess, overleden op 30 mei 1940, rust hier als priester van Götzens en martelaar van zijn geloof.

Hij werkte in verschillende dorpen in Tirol als een rustige en voorbeeldige pastoor. Als priester in Götzens werd hij in 1938 door de Gestapo gearresteerd omdat hij het sacrament van het huwelijk verdedigde zonder rekening te houden met de heersers. Aanvankelijk werd hij naar het concentratiekamp van Dachau gebracht en daarna naar dat in Buchenwald.
Onder het grootste persoonlijke risico vervulde hij in beide concentratiekampen zijn priesterlijke taken onder de andere gevangenen. Toen hij zijn priesterlijke taken wilde vervullen bij een zogenaamde doopkandidaat, werd hij naar de gevreesde bunker gebracht waar hij tot een wrede dood werd gemarteld. Omdat het concentratiekamp Buchenwald destijds geen crematorium bezat, werd hij verbrand in een openbaar crematorium. Ze stuurden zijn as naar zijn geboortedorp. Dat is de reden waarom je de as nu kunt vinden in een gouden urn onder het hoofdaltaar van deze kerk.

Op 24 november 1996 werd hij zalig verklaard door paus Johannes Paulus II in de St.Pietersbasiliek van Rome. Hij werd de beschermer van het huwelijk en het priesterschap."


Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Wim Wouters

47.235566, 11.311025