TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Frans Monument

Frans monument

De begraafplaats bij Klooster Frenswegen.
Tijdens de Frans-Duitse oorlog van 1870 - 1871 deed het klooster Frenswegen dienst als gevangenkamp. Er waren hier tussen de 450 en 600 Franse krijgsgevangenen geïnterneerd.

Tijdesn de internering brak er een pokkenepidemie uit onder de gevangenen. Zeven gevangenen stierven aan de ziekte. De doden werden begraven op een kleine begraafplaats naast het klooster.

Voor iedere overleden Fransman stond er oorspronkelijk een kruis op het graf met zijn naam erop. Omdat ze verweerd waren, zijn ze in de jaren zestig verwijderd. Tegelijkertijd werd de kleine begraafplaats omgeven door een heg en is het interieur sindsdien toegankelijk via een poort.

In het midden bevindt zich een zandstenen basis met een kruis, opgericht door mede-Franse gevangenen. Op de voet staan ​​de namen van de overledenen. Op de voor- en achterkant lees je:

A la Mémoire des soldaten de France in 1870-1871 R.I.P.
Erige par leurs Compatriotes - (Ter nagedachtenis aan de Franse soldaten die stierven tussen 1870 en 1871. Mogen ze rusten in vrede. Opgericht door hun landgenoten.)

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Traces of war
  • Foto's: Willem Visser