TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Via dell’Acqua Bullicante 21

Deze kleine messing plaquettes (Stolpersteine, pietre di inciampo, of struikelstenen) herdenken 5 mannen die hier werkten:

* Renato Cantalamessa, geb. 1903, gerresteerd 14.3.1944, vermoord 24.3.1944, Fosse Ardeatine.
* Egidio Checchi, geb. 1892, gerresteerd 14.3.1944, vermoord 24.3.1944, Fosse Ardeatine.
* Orazio Corsi, geb. 1891, gerresteerd 14.3.1944, vermoord 24.3.1944, Fosse Ardeatine.
* Mario Passarella, geb. 1905, gerresteerd 14.3.1944, vermoord 24.3.1944, Fosse Ardeatine.
* Alessandro Portieri, geb. 1924, gerresteerd 14.3.1944, vermoord 24.3.1944, Fosse Ardeatine.

Achtergrond
"Hier" is de locatie van de meubelfabriek van Pilade Forcella. Er zijn verschillende verslagen van de inval in deze fabriek. (Gestapo verslagen zeggen dat de inval plaatsvond op 13 maart en verslagen van de Fosse Ardeatine zeggen dat de arrestaties plaatsvonden op 12 maart). EcoMuseo Casilino gebruikt het verhaal van Luigi Forcella, de zoon van de fabriekseigenaar en een (militaire of politieke) manager van de 8e zone van Rome.

Het was op 14 maart dat de SS de fabriek van Pilade Forcella aan de Via Acqua Bullicante 21-23 binnenviel. De aanklacht die hen daarheen leidde had ook betrekking op de winkel van Luigi Forcella aan de Via Capua 6. Toen de trucks van de SS aankwamen bij de fabriek aan de Via Acqua Bullicante, rende een kleine jongen die daar werkte naar de mensen aan de Via Capua 6. De SS vond Pilade Forcella of enige wapens niet. In plaats daarvan arresteerden ze 6 arbeiders die daar waren en brachten ze hen naar de Via Tasso gevangenis voor ondervraging. Tien dagen later werden vijf arbeiders doodgeschoten in de Fosse Ardeatine [Grotten van Ardeatine] op 24 maart 1944 en worden hier herdacht met de struikelstenen. De 6e arbeider was Mario Corsi, de 17-jarige zoon van Mario Corsi. Er werd niets gevonden over zijn lot.

Korte informatie onthulde iets meer over elk van de 5 mannen die werden vermoord.
-Renato Cantalamessa, geboren in 1903, had gediend bij de Royal Air Force. Hij en Giustina Molini trouwden en kregen een dochter, Maria, geboren in 1926.
-Egodio Checchi, geboren in 1892, was een gedecoreerd soldaat in de oorlog om Libië. Hij diende ook in WO I. Hij en Angela Peruzzotti trouwden en kregen 2 zonen. Hij werkte als monteur.
-Orazio Corsi werd geboren in 1891. Hij was soldaat in WO I. Hij werd samen met zijn zoon Mario Corsi gearresteerd op 14 maart. Orazio werd 4 dagen lang gemarteld in Via Tasso en daarna naar Regina Coeli gebracht.
- Mario Passarella, geboren in 1905, trouwde met Caterina Mattarello; ze kregen 2 kinderen. Hij werkte als timmerman en graveur in de meubelfabriek. Een broer, Giulio, werkte ook in de fabriek; zijn lot is onbekend.
-Alessando Portieri, geboren in 1924, was monteur in de fabriek. Hij was niet getrouwd en woonde bij zijn ouders. Hij was de oudste van vijf zonen. Een jongere broer, Renato (geboren in 1927) werd ook gearresteerd en meegenomen naar Via Tasso voor Alessandro's ondervraging: de SS hoopte dat zijn aanwezigheid tot een bekentenis zou leiden.

"Stolpersteine" is een kunstproject in Europa van Gunter Demnig ter herdenking van slachtoffers van het Nationaal-Socialisme (nazisme). Stolpersteine (struikelstenen) zijn kleine, 10x10cm messing plaquettes geplaatst in de stoep voor de laatste vrijwillige residentie van (meestal Joodse) slachtoffers die zijn vermoord door de nazi's. Elke plaquette is gegraveerd met de naam van het slachtoffer, de geboortedatum en de plaats (meestal een concentratiekamp) en de datum van overlijden. Op deze manier geeft Gunter Demnig een individueel gedenkteken aan elk slachtoffer. Eén steen, één naam, één persoon. Hij citeert de Talmoed: "Een mens wordt alleen vergeten als zijn of haar naam wordt vergeten."

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)