TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bunker PL 20 Lixhe

Dit is bunker PL 20 uit de sector Pontisse-Lixhe uit de 4e linie van la Position Fortifiée de Liège (PFL) en hoort bij fort Pontisse. Het is de laatste bunker uit deze sector.

Deze bunker aan de rand van de weg ten zuiden van het dorp Loën in een weiland. De bunker moest het dorp vanuit het zuiden verdedigen alsmede het Albert kanaal. De bunker was uitgerust met ofwel met twee mitrailleurs, of een mitrailleur en een 47 mm antitankkanon.

De geschutsopeningen zijn dichtgemetseld. De toegang is verborgen onder een laag aarde die er in de loop der jaren tegen is aangebracht. Daardoor kan de bunker niet meer van binnen bekeken worden.

De muren en plafond van de bunkers uit de PFL-linie zijn 1,3 meter dik en van gewapend beton. Ze waren bestand tegen beschietingen met 150mm granaten. Deze bunkers zijn gebouwd begin jaren 30.

Toen de bunkers na de oorlog hun strategische waarde voor de verdediging van België verloren, is het metaal van de luiken en deuren verkocht als schroot. Ook zijn de meeste percelen waarop ze stonden verkocht, waardoor veel bunkers nu op privé-percelen staan.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ed Lewandowski
  • Foto's: Ed Lewandowski