TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Lampert Innsbruck

Op 27-1-2024 werd hier een Zeitpunkt geplaatst voor Carl LAMPERT, geboren op 9-1-1894 in Göfis, Vorarlberg, op 13-11-1944 in de gevangenis van Halle an der Saale onthoofd.

Carl Lampert ging naar het seminarie in Brixen en werd in mei 1918 tot priester gewijd.
Na zijn studies kerkelijk recht in Rome kreeg hij de pauselijke eretitel van "Monseigneur".
Vanaf 1935 richtte hij het kerkelijk hof in Innsbruck op. In 1939 werd hij provicaris van het nieuwe apostolische bestuur van Innsbruck-Feldkirch. In die functie moest hij met de nationaalsocialisten onderhandelen over kerkelijke beleidskwesties. Dit leidde onvermijdelijk tot conflicten met Gauleiter Franz Hofer die bisschop Rusch niet wou erkennen en zich verzette tegen de kerk. Zo werd het Klooster van Altijddurende Aanbidding gesloten.
De nonnen vochten terug, Carl Lampert kreeg hiervan de schuld en werd in maart 1940 tien dagen gevangen gezet. In april verbleef hij een paar dagen in de politiegevangenis van Innsbruck n.a.v. een kritische reportage van Radio Vaticaan over de onderdrukking van de kerk in Tirol en Vorarlberg. Korte tijd later werd hij opnieuw gearresteerd na het publiceren van een overlijdensbericht voor pastoor Otto Neururer uit Götzens, door de nazi's vermoord in het concentratiekamp Buchenwald.
In augustus 1940 werd Lampert naar Dachau gebracht, vervolgens naar Sachsenhausen. om in december 1940 terug te keren naar Dachau.
Na zijn vrijlating in augustus 1941 werd hem de terugkeer naar Tirol verboden en bleef hij in Duitsland. Hij verhuisde naar Pommeren waar hij werkte als predikant.
Daar ontmoette hij een ingenieur Georg Hagen, zijn echte naam was echter Pissaritsch, werkzaam als informant voor de Gestapo. Er groeide een vriendschap, ze gingen vertrouwelijk met elkaar om en Lampert nam hem mee naar bijzondere bijeenkomsten.
De Gestapo-spion noteerde alles wat er werd gezegd en gehoord. Op 4 februari 1942 werd hij dan ook gearresteerd door de Gestapo. Hij werd zwaar geslagen en gemarteld tijdens zijn gevangenschap in Halle an der Saale.
De krijgsraad van het Reich in Halle veroordeelde hem in december 1943 ter dood. Wekenlang zat hij dag en nacht vastgeketend. In januari 1944 werd hij overgebracht naar de militaire gevangenis Fort Zinna in Torgau. Eind juli 1944 ontving hij een tweede doodvonnis van de Krijgsraad van Torgau omwille van spionage. Na onderhandeling volgde een derde vonnis in september 1944, gebaseerd op de leugens van Gestapo-spion Franz Pissaritsch..
Op 13 november 1944 werd hij tenslotte in de gevangenis van Halle an der Saale onthoofd.

De stad Innsbruck is een nieuwe weg ingeslagen wat herdenkingen betreft.
Op 27 januari 2024, de Internationale Herdenkingsdag voor de Slachtoffers van de Holocaust, werd het nieuwe project "Zeitpunkte" gepresenteerd.
Een handgevormde bronzen schijf met een diameter van ongeveer acht centimeter en een dikte van drie centimeter wordt op ooghoogte gemonteerd op lichtmasten of paaltjes in de directe omgeving van de laatste vrij gekozen woonplaats van de slachtoffers van de nazi-dictatuur. De naam van de persoon staat op de ronde plaquette, het "Zeitpunkt".
De inscriptie is gegraveerd en verzegeld.
De bijgevoegde QR-code verwijst naar de website www.zeitspitzen.at , waar informatie over de biografieën en locaties in meerdere talen te vinden is.


Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Wim Wouters

47.269665, 11.393232