TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolperstein Via Grazioso Benincasa 28

Deze kleine messing plaquette (Stolperstein, pietra d'inciampo, of Struikelsteen) herdenkt:

* Antonio Roazzi, geb. 1898, gearresteerd 23.2.1944, vermoord 24.3.1944, Fosse Ardeatine.

Achtergrond

Fascistisch Italië gaf zich op 8 september 1943 over aan de Geallieerden. Daarna vielen de Duitsers Italië snel binnen en kwamen op 11 september in Rome aan.

Antonio Roazzi sloot zich aan bij de Communistische Beweging van Italië en het verzet. Hij vervoerde onder andere geallieerde gevangenen van de nabijgelegen provincie Frosinone naar Rome, waar hij werkte aan een programma om geallieerde gevangenen te verbergen. Zijn huis aan de Via Grazioso Benincasa 28 werd een schuilplaats voor Britse en Amerikaanse soldaten, wapens en posters. Hij behoorde misschien tot de verzetsgroep die op 23 februari 1944 anti-fascistische, anti-nazi posters ophing in de buurt. Op dezelfde dag viel de SS Roazzi's huis binnen en arresteerde hem. Ondanks martelingen onthulde hij de namen van zijn mede-samenzweerders niet.

Op 23 maart liet het Italiaanse verzet verschillende explosies ontploffen waarbij 42 politieagenten van de nazi-orde omkwamen. De vergelding van de Nazi's was snel: 335 Italiaanse jongens en mannen werden de volgende dag in groepen van vijf geëxecuteerd in de Fosse Ardeatine [Grotten van Ardeatine]. Antonio Roazzi was één van hen: hij werd van de Via Tasso gevangenis naar de Fosse Ardeatine gebracht en in zijn achterhoofd geschoten op 24 maart 1944.

"Stolpersteine" is een kunstproject in Europa van Gunter Demnig ter herdenking van slachtoffers van het Nationaal-Socialisme (nazisme). Stolpersteine (struikelstenen) zijn kleine, 10x10cm messing plaquettes geplaatst in de stoep voor de laatste vrijwillige residentie van (meestal Joodse) slachtoffers die zijn vermoord door de nazi's. Elke plaquette is gegraveerd met de naam van het slachtoffer, de geboortedatum en de plaats (meestal een concentratiekamp) en de datum van overlijden. Op deze manier geeft Gunter Demnig een individueel gedenkteken aan elk slachtoffer. Eén steen, één naam, één persoon. Hij citeert de Talmoed: "Een mens wordt alleen vergeten als zijn of haar naam wordt vergeten."

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)