TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Sturm Innsbruck

Op 29-2-2024 werden hier twee Zeitpunkte geplaatst voor Klara en Alfons STURM.

Klara STURM, geboren Weiss op 5-11-1898 in Rorschach (Zwitserland), overleden 9-8-1942 in Aichach (Beieren).
Alfons STURM, geboren 28-4-1895 in Innsbruck, overleden 1944-45 in het concentratiekamp Mauthausen.

Klara was een Zwitsers staatsburger die contact had met agenten van de Franse geheime dienst toen ze nog in Zwitserland woonde. In 1934 verhuisde ze naar Innsbruck met als opdracht het opzetten van een verkenningsdienst en het rapporteren van troepenbewegingen aan de Duits-Oostenrijkse grens en de verspreiding van de illegale NSDAP in Oostenrijk.
In november 1936 ontmoette ze in Innsbruck Alfons Sturm, die instemde spionagemissies naar Duitsland te ondernemen.
Toen Klara in 1936 door de Oostenrijkse politie werd ondervraagd, gaf ze toe dat ze gespioneerd had voor de Franse geheime dienst. Zij omschreef zichzelf als een "fanatieke democraat", die vastbesloten was om "Hitler niet toe te staan op een dag Oostenrijk en Zwitserland te veroveren".
Zes weken nadat de nationaalsocialisten in Oostenrijk de macht hadden gegrepen, arresteerde de Gestapo het echtpaar op 27 april 1938 en beschuldigde hen van verraad.
Op 4 juli 1939 veroordeelde het Volksgerechtshof Klara tot tien jaar en Alfons tot vijf jaar.
Zij overleed op 9 augustus 1942 in de Aichach-gevangenis in Beieren.
In februari 1944 werd Alfons naar Dachau gebracht, in augustus werd hij gedeporteerd naar Mauthausen, subkamp Linz III. Hij is daar overleden, datum onbekend.

De stad Innsbruck is een nieuwe weg ingeslagen wat herdenkingen betreft.
Op 27 januari 2024, de Internationale Herdenkingsdag voor de Slachtoffers van de Holocaust, werd het nieuwe project "Zeitpunkte" gepresenteerd.
Een handgevormde bronzen schijf met een diameter van ongeveer acht centimeter en een dikte van drie centimeter wordt op ooghoogte gemonteerd op lichtmasten of paaltjes in de directe omgeving van de laatste vrij gekozen woonplaats van de slachtoffers van de nazi-dictatuur. De naam van de persoon staat op de ronde plaquette, het "Zeitpunkt".
De inscriptie is gegraveerd en verzegeld.
De bijgevoegde QR-code verwijst naar de website www.zeitspitzen.at , waar informatie over de biografieën en locaties in meerdere talen te vinden is.


Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Wim Wouters

47.261689, 11.398139