TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Schwingshackl Innsbruck

Op 27-1-2024 werd hier een Zeitpunkt geplaatst voor Franziska SCHWINGSHACKL

Franziska SCHWINGSHACKL-Oberwurzer, weduwe Mayr, geboren op 26-1-1878 in Assling, overleden 9-3-1944 in München-Stadelheim.

Franziska Schwingshackl werd in 1924 en in 1930 al eens veroordeeld wegens het aborteren van een foetus, in 1930 had de zwangere vrouw het niet overleefd.
Nadat de nazi’s aan de macht kwamen zou ze meer dan twintig abortussen hebben uitgevoerd. Daarmee schond ze "het belang van de gemeenschap en het behoud van de macht van het volk". Schwingshackl werd daarom beschuldigd van het overtreden van de "Verordening ter bescherming van huwelijk, gezin en moederschap".
De speciale rechtbank in Innsbruck hield ten volle rekening met deze principes en veroordeelde de verdachte ter dood als een gevaarlijke gewone crimineel.
Op 9 maart 1944 werd zij geëxecuteerd in de gevangenis van München-Stadelheim.

De stad Innsbruck is een nieuwe weg ingeslagen wat herdenkingen betreft.
Op 27 januari 2024, de Internationale Herdenkingsdag voor de Slachtoffers van de Holocaust, werd het nieuwe project "Zeitpunkte" gepresenteerd.
Een handgevormde bronzen schijf met een diameter van ongeveer acht centimeter en een dikte van drie centimeter wordt op ooghoogte gemonteerd op lichtmasten of paaltjes in de directe omgeving van de laatste vrij gekozen woonplaats van de slachtoffers van de nazi-dictatuur. De naam van de persoon staat op de ronde plaquette, het "Zeitpunkt".
De inscriptie is gegraveerd en verzegeld.
De bijgevoegde QR-code verwijst naar de website www.zeitspitzen.at , waar informatie over de biografieën en locaties in meerdere talen te vinden is.


Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Wim Wouters

47.269126, 11.400201