TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolperstein Nieuwstraat 35

Deze kleine messing plaquette (Stolperstein of struikelsteen), die hier op 27-6-2024 is gelegd herdenkt:

Ruth Kantorowicz, geboren 1901, in 1936 gevlucht uit Duitsland, geïnterneerd op 2-8-1942 in Amerfoort en in 1942 gedeporteerd uit Westerbork naar Auschwitz en daar op 30-9-1942 vermoord.

Een geboren Duitse en afkomstig uit Hamburg. Opgegroeid in de joodse traditie maar ze bekeerde zich tot het katholieke geloof en kwam uiteindelijk bij de Ursulinen terecht. Ze was daar te gast. Ze was afgestudeerd econome en gepromoveerd bovendien. Bij de Ursulinen werkte zij de aantekeningen uit van de joodse filosofe Edith Stein, die als basis dienden voor haar later gepubliceerde werk. Een vrouw met intellect. Zij kon niet tot de orde toetreden vanwege haar zwakke gestel en haar extreem nerveuze aard. Naar aanleiding van een voorgelezen protest tegen de deportaties van Joden, in een kerkdienst, pakte de SD willekeurig joodse mensen op. Zij was er één van. Toen de moeder overste aangaf, dat Ruth gedoopt was zei de SD officier: 'je kunt een varken wassen met water, maar het blijft een varken'. Alle andere gemengd gehuwde Joden werden weer vrijgelaten. Alleen zij niet... Zij werd de eerste gedeporteerde persoon in Venlo. Zij overleefde de Holocaust niet.

Ook in Hamburg aan de Eimsbütteler Chaussee 63 is voor haar een steen gelegd.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)