TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Mair Innsbruck

Op 27-1-2024 werd hier een Zeitpunkt geplaatst voor Franz MAIR

Franz MAIR, geboren 29-10-1910 in Niederndorf, overleden 6-5-1945 in Innsbruck.

Franz Josef Maria Mair studeerde Engels en Duits aan de Universiteit van Innsbruck en gaf les aan het Akademisches Gymnasium.
Hij wou de studenten meer leren dan alleen de Engelse taal. Met zijn liberale houding liet hij hen kennismaken met een intellectuele en culturele wereld die anders verborgen zou zijn gebleven voor studenten die tijdens het nazitijdperk geïsoleerd leefden.
Zijn appartement was een tweede klaslokaal. Daar besprak hij in een ontspannen sfeer Engelse literatuur en filosofie met de jongeren. Na verloop van tijd werden de onderwerpen van deze bijeenkomsten meer politiek, hij leerde hen kritisch te denken.
Mair werd één keer gerapporteerd nadat hij publiekelijk kritiek had geuit op het gedrag van nazi-functionarissen en de Hitlerjugend, maar ook op het antisemitische beleid van het regime. Met veel geluk ontsnapte hij aan het dreigende doodvonnis bij de Volksrechtbank in Berlijn.
Mair ging in het verzet met geselecteerde jongeren. Ze kontakteerden andere verzetsgroepen, steunden deserteurs en een geallieerde agent. Het hoogtepunt van de activiteiten van de "Franz Mair Group" waren de eerste dagen in mei 1945, toen de geallieerden de grens met Tirol overstaken en verzetsstrijders de kazerne en uiteindelijk het landhuis overnamen.
Er waren ongeveer tien leden van de groep en Franz Mair zelf aanwezig. Terwijl hij op 3 mei 1945 het landhuis veilig stelde, werd hij neergeschoten en onmiddellijk naar het sanatorium gebracht maar de verwondingen waren zo ernstig dat hij drie dagen later stierf.

De stad Innsbruck is een nieuwe weg ingeslagen wat herdenkingen betreft.
Op 27 januari 2024, de Internationale Herdenkingsdag voor de Slachtoffers van de Holocaust, werd het nieuwe project "Zeitpunkte" gepresenteerd.
Een handgevormde bronzen schijf met een diameter van ongeveer acht centimeter en een dikte van drie centimeter wordt op ooghoogte gemonteerd op lichtmasten of paaltjes in de directe omgeving van de laatste vrij gekozen woonplaats van de slachtoffers van de nazi-dictatuur. De naam van de persoon staat op de ronde plaquette, het "Zeitpunkt".
De inscriptie is gegraveerd en verzegeld.
De bijgevoegde QR-code verwijst naar de website www.zeitspitzen.at , waar informatie over de biografieën en locaties in meerdere talen te vinden is.



Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Wim Wouters

47.266988, 11.397303