TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Kudera Innsbruck

Op 27-1-2024 werden twee Zeitpunkte geplaatst voor Marian en Stefan KUDERA.

Marian KUDERA, geboren op 5-8-1923 in Mysłowice/Myslowitz (Polen), vermoord op
19-7-1944 in het concentratiekamp Dachau
Stefan KUDERA, geboren op 8-9-1916 in Žnin/Dietfurt (Polen), vermoord op 19-7-1944 in het concentratiekamp Dachau

Stefan en Marian Kudera woonden sinds de herfst van 1941 in Innsbruck. Vanaf oktober 1941 zette Stefan zijn studie farmacie voort, in juli 1943 haalde hij zijn diploma.
Zijn zeven jaar jongere broer Marian wilde geneeskunde studeren, maar daar is geen schriftelijk bewijs van. Mogelijk heeft hij gewerkt in het ziekenhuis in Innsbruck.
De nationaalsocialisten beschouwden Marian als een ‘Volksdeutscher’. Op 21 februari 1944 werd hij gearresteerd door de Gestapo. Ze verdachten hem ervan de leider te zijn van een zestigkoppige Poolse verzetsgroep. Zijn broer Stefan zou er ook toe hebben behoord.
De Gestapo arresteerde hun moeder en zus en confronteerde de familie tijdens ondervragingen. De "verzwaarde ondervragingen" waren niets anders dan systematische martelingen. De beproeving eindigde pas toen Marian bekende.
Stefan Kudera werd ook onderworpen aan talloze mishandelingen.
Gestapo-chef Max Nedwed verzocht om een speciale behandeling in Berlijn "nadat de feiten van het misdrijf waren vastgesteld." Dit betekende dat de broers Kudera op 28 april 1944 naar het concentratiekamp Dachau werden overgebracht. Beiden werden daar op 19 juli 1944 opgehangen.

De stad Innsbruck is een nieuwe weg ingeslagen wat herdenkingen betreft.
Op 27 januari 2024, de Internationale Herdenkingsdag voor de Slachtoffers van de Holocaust, werd het nieuwe project "Zeitpunkte" gepresenteerd.
Een handgevormde bronzen schijf met een diameter van ongeveer acht centimeter en een dikte van drie centimeter wordt op ooghoogte gemonteerd op lichtmasten of paaltjes in de directe omgeving van de laatste vrij gekozen woonplaats van de slachtoffers van de nazi-dictatuur. De naam van de persoon staat op de ronde plaquette, het "Zeitpunkt".
De inscriptie is gegraveerd en verzegeld.
De bijgevoegde QR-code verwijst naar de website www.zeitspitzen.at , waar informatie over de biografieën en locaties in meerdere talen te vinden is.


Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Wim Wouters

Gerelateerde boeken

47.263653, 11.38731