TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Turteltaub Innsbruck

Op 27-1-2024 werden drie Zeitpunkte geplaatst voor Amalie en Wolf Meier TURTELTAUB en Gita SCHARF.

Amalie TURTELTAUB- Wolfart, geboren 8-1-1871 in Stanislau (Oekraïne), overleden in 1942 in Riga (Letland)
Wolf Meier (Max) TURTELTAUB, geboren op 30-11-1867 in Bohorodczany (Oekraïne)
overleden in 1942 in Riga (Letland)
Margit (Gita) SCHARF, geboren op 12-2-1932 in Wörgl, overleden in 1942 in Riga (Letland)

Wolf Meier Turteltaub en zijn vrouw Amalie Wolfart kwamen uit het Oostenrijkse deel van Galicië. In 1905 kwamen ze in Innsbruck wonen. In januari 1911 kocht Amalie het huis aan de Defreggerstrasse 12 in de arbeiderswijk Pradl waar ze een winkel begonnen.
De opkomst van de nationaalsocialisten in 1938 had grote gevolgen voor de familie Turteltaub. De winkel in Innsbruck werd besmeurd en geboycot.
In de nacht van de pogrom op 10 november 1938 werd de 70-jarige Wolf Meier zwaar mishandeld door een groep misdadigers. Ze arresteerden hem, zijn zoon, kleinzoon en andere familieleden om hen te intimideren om Innsbruck te verlaten. De familie verhuisde naar een klein appartement in Wenen. Een deel kon met een vluchtelingenschip naar veiliger oorden.
Vanaf september 1941 moest het gezin de Joodse ster dragen. Op 26 januari 1942 werd het echtpaar met de tienjarige kleindochter Gita van het Weense Aspangbahnhof naar Riga gedeporteerd. Vanaf dat moment zijn alle sporen verloren.

De stad Innsbruck is een nieuwe weg ingeslagen wat herdenkingen betreft.
Op 27 januari 2024, de Internationale Herdenkingsdag voor de Slachtoffers van de Holocaust, werd het nieuwe project "Zeitpunkte" gepresenteerd.
Een handgevormde bronzen schijf met een diameter van ongeveer acht centimeter en een dikte van drie centimeter wordt op ooghoogte gemonteerd op lichtmasten of paaltjes in de directe omgeving van de laatste vrij gekozen woonplaats van de slachtoffers van de nazi-dictatuur. De naam van de persoon staat op de ronde plaquette, het "Zeitpunkt".
De inscriptie is gegraveerd en verzegeld.
De bijgevoegde QR-code verwijst naar de website www.zeitspitzen.at , waar informatie over de biografieën en locaties in meerdere talen te vinden is.


Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Wim Wouters

Gerelateerde boeken

47.264707, 11.40786