TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Hundegger Innsbruck

Op 27 januari 2024 werd een Zeitpunkt geplaatst voor Josef HUNDEGGER, geboren op 16-4-1902 in Innsbruck-Hötting.

Arbeider Josef Hundegger was vanaf het begin tegen het nationaalsocialisme.
Hij werd gearresteerd in 1939 en naar het detentiecentrum van de politie van Innsbruck gebracht. Van 23 juni tot 20 juli 1939 stond hij "ter beschikking van de Gestapo".
Op 12 november arresteerde de Gestapo hem opnieuw omwille van "verspreiding van gruwelverhalen". Hij werd gedeporteerd naar concentratiekamp Sachsenhausen, waar hij op 15 november aankwam. Als politieke gevangene werd hij op 6 april 1940 naar het concentratiekamp Flossenbürg aan de Tsjechische grens gebracht waar hij overleed op 9 mei 1942.

De stad Innsbruck is een nieuwe weg ingeslagen wat herdenkingen betreft.
Op 27 januari 2024, de Internationale Herdenkingsdag voor de Slachtoffers van de Holocaust, werd het nieuwe project "Zeitpunkte" gepresenteerd.
Een handgevormde bronzen schijf met een diameter van ongeveer acht centimeter en een dikte van drie centimeter wordt op ooghoogte gemonteerd op lichtmasten of paaltjes in de directe omgeving van de laatste vrij gekozen woonplaats van de slachtoffers van de nazi-dictatuur. De naam van de persoon staat op de ronde plaquette, het "Zeitpunkt".
De inscriptie is gegraveerd en verzegeld.
De bijgevoegde QR-code verwijst naar de website www.zeitspitzen.at , waar informatie over de biografieën en locaties in meerdere talen te vinden is.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Wim Wouters

47.283799, 11.43077