TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument 3e Regiment Ardense Jagers

Vertaling van de tekst op het monument:

"Ter glorieuze nagedachtenis aan
De Ardense Jagers
Gesneuveld te Chabrehez
Op 10 mei 1940

Soldat Denis Joseph
Soldat Bastin Pierre
S/Lieut Cremer Jules
S/Lieut Gourmet Benjamin
Soldat Henrottin Gustave
Soldat Ruelle Emile"


De 3e Compagnie van het 1e Bataljon van het 3e Regiment Ardense Jagers is op 10 mei 1940 verantwoordelijk voor de verdediging van de stelling van Chabrehez. Deze van nature sterke stelling bevind zich op 10 mei 1940 direct op het pad van de opmars van de Duitse 7e Pantserdivisie onder commando van Rommel.

Alhoewel de Ardense Jagers slechts de taak hebben vertragende acties te verrichten gaan zij omstreeks 18.00 uur het gevecht aan. Door de aard van het gevecht bereikt het bevel terug te trekken de verdedigers van Chabrehez vervolgens niet. Zij houden lang stand, tot circa 21.00 uur, en uiteindelijk trekt de voorhoede van de Duitse 7e Pantserdivisie door de ontstane verwarring pas de volgende ochtend om 05.30 uur door Chabrehez.

In het boek "Het gevecht te Chabrehez" van Georges Hautecler wordt door de auteur vermeld dat het aan de verdedigers van Chabrehez te danken is dat de Belgische "Groepering K" (de benaming van de Belgische verdedigers van de Ardennen onder commando van generaal Keyaerts) intact de Ourthestelling heeft weten te bereiken.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Barry van Veen
  • Foto's: Barry van Veen
  • Het gevecht te Chabrehez, Georges Hautecler

Gerelateerde boeken