TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Herdenkingsplaquette School Rametivoz

Op de oude gemeenteschool Rametivoz te Flémalle-Grande bevinden zich twee herdenkingsplaquettes voor de gevallen van de eerste en tweede Wereldoorlog.

Het linker paneel herdenkt de gestorven in de 1e wereldoorlog.

BERTHO Eugène, 34 jaar, soldaat bij het 14e linieregiment, overleden ten gevolgen van ziekte (waarschijnlijk Spaanse griep) op 19 oktober 1918 na opname op 17 oktober in het Belgisch militair hospitaal te Calais (F). Hij is begraven op het kerkhof van Rametivoz.

BERTRANT Pierre, 25 jaar, soldaat bij het 3e regiment Carabiniers, gesneuveld te (Poelkappelle) Paschendaele op 28 september 1918. Hij is begraven op het kerkhof van Rametivoz. Zie foto 3.

BINET Louis, 22 jaar, korporaal bij het 14e linieregiment, overleden ten gevolgen van granaatscherven in het onderlichaam op 28 september 1914 te Willebroek (Antwerpen). Hij is begraven op het kerkhof van Rametivoz.

BRASSEUR Charles, 16 jaar !, oorlogsvrijwilliger, soldaat bij het 6e linieregiment, gesneuveld op 18 december 1914, hij wordt nog steeds vermist of rust in een onbekend graf.

CLOSE Maurice, 31 jaar, soldaat bij het 14e linieregiment, overleden ten gevolgen van ziekte (waarschijnlijk Spaanse griep) op 19 november 1918, 3 dagen na zijn 31e verjaardag, in het Belgisch militair hospitaal te Calais (F). ). Hij is begraven op het kerkhof van Rametivoz.

DECHAMPS Gaston, 25 jaar, sergeant bij de ambulancedienst, gesneuveld op 20 september 1918 te Ramskapelle (Nieuwpoort) ten gevolgen van granaatscherven. Hij is begraven op het kerkhof van Rametivoz.

DOYEN Joseph Julien, 22 jaar, soldaat bij het 14e linieregiment, op 17 september 1915 overleden ten gevolgen van ziekte in het hospitaal van Dinard (F). Hij is begraven op het kerkhof van Rametivoz

LAMBOTTE Hubert, 25 jaar, soldaat bij het 1e regiment Jagers te voet, gesneuveld te Boncelles op 6 augustus 1914 (de 2e dag van de oorlog voor België), hij wordt nog steeds vermist of heeft een onbekend graf.

LEBLANC Marcel, 28 jaar, oorlogsvrijwilliger, korporaal bij het 2e regiment genie, overleden op 3 november 1917 in het hospitaal van Vinckem (West-Vlaanderen) aan de gevolgen van opgelopen granaatscherven. Hij is begraven op het kerkhof van Rametivoz

LEVERT Fernand, 32 jaar, soldaat bij het 14e linieregiment, overleden in het sanatorium te Eastleigh, Hampshire (GB) aan de gevolgen van tuberculose. Hij is begraven op de militaire begraafplaats ‘Old cemetery’ te Southampton (GB),

De Noël Joseph, 22 jaar, soldaat bij het 14e linieregiment, gesneuveld op 11 juni 1916 door een kogel in het hoofd te Kaaskerke (West-Vlaanderen). Hoewel een herdenkingsplaquette op de begraafplaats van Rametivoz aangeeft dat hij op 16 juni 1916 te Duinkerken is overleden, geeft het officiële fiche van Defensie aan dat hij in Kaaskerke is overleden. Hij is begraven op het kerkhof van Rametivoz. Zie foto 4.

REYNDERS Luciën, 23 jaar, soldaat bij het 5e linieregiment, gesneuveld te Adinkerke (West-Vlaanderen) op 1 november 1914. Hij is begraven op het kerkhof van Rametivoz

THIRY Achille, 29 jaar, soldaat bij het 3e regiment Caribiniers, gesneuveld op 28 september 1918 te Langemark (West-Vlaanderen), Hij is begraven op het kerkhof van Rametivoz, zie foto 5.

TIMMERS Vital, 40 jaar, soldaat, overleden in het hospitaal (H.M.B.) van Antwerpen ten gevolge van opgelopen ziektes aan het front, op 22 augustus 1919, Hij is begraven op het Belgisch Militair Ereperk 'Schoonselhof' te Antwerpen.

Gestorven in gevangenshap

BAUDUINET Henri, 23 jaar, soldaat bij het 14e linieregiment, overleden aan hartziekte in gevangenschap op 8 mei 1915 in het hospitaal van Kasselbrück (D). Hij is begraven op het kerkhof van Rametivoz

Lot onbekend

RENARD Marcel, leeftijd onbekend, soldaat bij het 6e linieregiment, overleden op 22 november 1916 te Ukkel (Anderlecht). Geen verdere gegevens bekend.

EVRARD Joseph, geen nadere gegevens gevonden.


Herdachte slachtoffers van de 2e wereldoorlog

FONTAINE Clovis, 39 jaar, verzetslid, gefusilleerd door de Duitsers op 26 januari 1944 in de Citadel van Luik. Hij is begraven op de begraafplaats van Flémalle-Haute.

CRAINDORGE Albert, 22 jaar, verzetslid, gefusilleerd door de Duitsers op 26 januari 1944 in de Citadel van Luik. Hij is begraven op de begraafplaats van Rametivoz. Hij is de broer van Alfred Craindorge.

CRAINDORGE Alfred, 20 jaar, verzetslid, overleden aan verwondingen opgelopen tijdens acties voor het vaderland op 15 mei 1945. Hij is de broer van Albert Craindorge.

NIVELLES Roger, 21 jaar, verzetslid, overleden in gevangenschap te Neerfeld (D) op 18 december 1944, na de oorlog herbegraven in Rametivoz.

PERIN Henri, leeftijd onbekend, verzetslid, overleden in kamp Dora (D).

PUTZEIS Jean, 20 jaar, verzetslid, overleden te kamp Neuengamme (D) op 7 maart 1945, 5 dagen na zijn 20e verjaardag !.

CÔNARD Leopold, geen verdere gegevens bekend.

DELCOURT Joseph, geen verdere gegevens bekend.

EDIAR Lucille, vrouw van Jean Putzeis, na te zijn opgenomen in kamp Ravensbrück (D) werd niets meer van haar vernomen.

DELREE Joseph, geen verdere gegevens bekend.

DEMANY Emile, geen verdere gegevens bekend.

DESSERANO Henri, geen verdere gegevens bekend.

MAMBOUR Leopold, geen verdere gegevens bekend.

SCHRYNEMAEKERS Paul, geen verdere gegevens bekend, hij wordt herinnerd op de begraafplaats van Rametivoz.

SCHILBACH Eduard, geen verdere gegevens bekend.

LECLERCQ Jules, 25 jaar, overleden in gevangenschap op 5 maart 1943, geen verdere gegevens bekend.

THIELEN Lucien, 25 jaar, Onderluitenant bij het 12e linieregiment, gesneuveld te Kuurne op 24 mei 1940, hij is hij is begraven op de begraafplaats van Rametivoz.

Ze worden tevens herdacht op het monument op het kerkhof van Rametivoz.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ed Lewandowski
  • Foto's: Ed Lewandowski
  • https://bel-memorial.org
  • https://wardeadregister.be

Gerelateerde boeken

Der Sonderbau