TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Zelee Kanon

Aan weerszijden van het monument voor Louis-Antoine de Bougainville (Franse navigator 1729-1811) staan twee marinekanonnen. Aan de rechterkant staat een 3,94 inch (100mm) kanon van de Franse Surprise Class kanonneerboot 'Zelee'. Zelee was gestationeerd in Papeete bij het uitbreken van WW1 en voerde de eerste Franse marineactie van de oorlog uit door de Duitse koopvaarder Walkure, die geladen werd in het nabijgelegen Makatea, te veroveren. De Duitse kapitein had nog nooit van het uitbreken van de oorlog gehoord en toen het Franse schip zijn overgave eiste, dacht hij dat het een grap was. De Franse kapitein, Lt Maxime Destremau escorteerde de prijs terug naar Papeete.
Destremau beval dat de 12 kanonnen van het schip en 100 bemanningsleden aan land moesten worden gebracht om de verouderde en ineffectieve kustverdediging te versterken.
Op 22 september 1914 liepen de Duitse pantserkruisers Scharnhorst en Gneisenau, die deel uitmaakten van het Oost-Azië eskader van Admiraal Graf Spee, op de vlucht voor Tsingtao, de haven van Papeete binnen met de bedoeling de kolenvoorraad in beslag te nemen. Ze naderden in mist, met geschilderde namen en zonder vlaggen. Toen ze werden uitgedaagd, hesen ze de Duitse vaandel en de Fransen openden een zwak en ineffectief vuur dat snel tot zwijgen werd gebracht. De Fransen staken de kolen in brand en probeerden de Zelee uit te varen om de haven te blokkeren, maar ze werd tot zinken gebracht voordat ze tot zinken werd gebracht. De Duitse schepen brachten ook de Walkure tot zinken en beschadigden veel gebouwen in de stad nadat ze meer dan 100 kogels hadden afgevuurd. De schepen werden gedwongen zich terug te trekken vanwege de verbrande kolen en de angst voor mijnen. Ze kwamen samen met de rest van de Oost-Aziatische vloot en zeilden naar Zuid-Amerika. Dit gevecht had de Britse vloot gealarmeerd over de verblijfplaats van de ongrijpbare Duitse vloot en zou leiden tot de Slag bij Coronel op 1 november 1914 waar de Duitsers een Britse vloot versloegen, maar ze werden verslagen in de Slag om de Falklands op 8 december 1914. Er is gesuggereerd dat de munitie die werd verbruikt bij de aanval op Papeete invloed had op de Slag om Falklands, omdat de Duitse schepen zonder munitie kwamen te zitten.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

-17.54081, -149.57025