TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Herdenkingsplaquette Gemeentehuis Limbourg

Op het oude gemeentehuis van Limbourg zijn twee herdenkingsplaquettes aangebracht in herinnering aan de slachtoffers van het Duitse offensief aan het begin van de 1e wereldoorlog op 9 augustus 1914. Tevens geeft het monument aan de om de bevolking te terroriseren werd op bevel geplunderd en 28 huizen in brand gestoken.

Herdacht worden:

COLLETTE Émile, burger vermoord door de Duitsers, geen verdere gegevens bekend.

DECHAINEUX Nicolas, burger vermoord door de Duitsers, geen verdere gegevens bekend.

Madame KAIRIS-STROEDER, burger vermoord door de Duitsers, geen verdere gegevens bekend.

RENARD Auguste, burger vermoord door de Duitsers, geen verdere gegevens bekend.

BAILLY Jean, 34 jaar, burger gefusilleerd door de Duitsers.

Het rechterpaneel herdenkt de gevallen soldaten afkomstig van Limbourg.

BERGER Martin, 21 jaar, soldaat bij het 1e regiment Grenadiers, overleden ten gevolge van granaatscherven op 15 september 1915 te Kaaskerke (West-Vlaanderen).

BODSON Jean, 23 jaar, oorlogsvrijwilliger, soldaat, klaroenblazer bij het 19e linieregiment, overleden aan zijn verwondingen ten gevolge van granaatscherven opgelopen te Lobrug (West-Vlaanderen) op 1 juni 1918 en dezelfde dag overleden in het hospitaal van Hoogstade.

BOSTEN Pierre/ Pieter, 27 jaar, korporaal bij het 16e linieregiment, overleden ten gevolge van een noodlottig ongeval, verdronken te Alveringem op 16 juni 1917.

BOURGARD Joseph, leeftijd onbekend, soldaat bij het 1e regiment Carabiniers, vermist sinds 28 september 1918 te Paschendaele (Ieper, West-Vlaanderen).

BRAYEUR Jacques, 18 jaar !, oorlogsvrijwilliger, soldaat bij het 1e regiment Carabiniers, gesneuveld op 2 juni 1918 te Adinkerke (West-Vlaanderen), na te zijn opgenomen op 17 mei 1918 met gasvergiftiging en brandwonden (strijdgassen zoals mosterdgas (Yperiet) waren niet alleen bij inademing dodelijk, het gas veroorzaakte ook brandwonden op de huid. Het gas ging bij zware blootstelling door kleren heen en kon doordringen tot op het bot. Zelfs artsen en verplegend personeel kon ten prooi vallen aan Yperiet bij het uitkleden van soldaten met gasverwondingen) in het hospitaal te Adinkerke, overleed hij aan de gevolgen van zijn opgelopen verwondingen op 2 juni 1918.

CLERFAYS Joseph, 25 jaar, oorlogsvrijwilliger, soldaat bij 6e regiment Jagers te voet, overleden op 30 september 1918 te Rumbeke (West-Vlaanderen).

COLLIGNON Adolphe, 22 jaar, oorlogsvrijwilliger, Adjudant bij het bij 6e regiment Jagers te voet, overleden op 1 november 1918 te Ronsele (Oost-Vlaanderen) bij de slag van de Leie.

DAHLEN Louis, 23 jaar, soldaat bij het 8e linieregiment, gesneuveld op 23 augustus 1914 te Boninne (Namur/ Namen).

DELHAVEE Hubert, 27 jaar, soldaat bij het 12e linieregiment, vermist sinds 19 of 29 september 1914 te Kapelle-op-den-Bos (Vlaams-Brabant).

GERKENS Emile, 33 jaar, soldaat bij de telegrafiedienst, gesneuveld te Oostnieuwkerke (West-Vlaanderen) 2 oktober 1918.

NIEBES Jean, 26 jaar, korporaal bij het 12e linieregiment, gesneuveld 20 september 1914 te Londerzeel, St Jozef, Neeravert.

NYSSEN Auguste, 21 jaar, oorlogsvrijwilliger, soldaat, overleden aan de Spaanse griep te Brugge in het hospitaal van Sint-Michels (West-Vlaanderen) op 17 november 1918, 6 dagen na de wapenstilstand.

RADERMECKER Nicolas, 24 jaar, soldaat bij het 8e linieregiment, gesneuveld 29 september 1918 ten gevolge van granaatscherven in het bovenlichaam.

RAYP Joseph, oorlogsvrijwilliger, soldaat bij het 14e linieregiment, gesneuveld op 11 juli 1917 ten gevolgen van granaatscherven. Overleden tijdens transport in de ambulance.

WASSON Victor, 26 jaar, adjudant bij het 1e regiment Jagers te voet, gesneuveld op 2 oktober 1918 te Roeselare (West-Vlaanderen).

WILLEMS Mathieu, 28 jaar, soldaat van de artillerie bij het Regiment Fortifiée de Liège (R.F.L.), gesneuveld te Angleur op 1 september 1914.

Ze worden ook herdacht op het monument op het centrale plein van Limbourg.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ed Lewandowski
  • Foto's: Ed Lewandowski
  • https://bel-memorial.org
  • https://wardeadregister.be