TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Steinfeld Augsburg

In Augsburg in de binnenstad werd op 28-6-2017 een "Erinnerungsband" (herdenkingsband) geïnstalleerd aan het huis van Hugo en Karolina STEINFELD

"Bahnhofstrasse 18 1/5
Hier leefden
Hugo STEINFELD
Geboren op 20-11-1864 in Rinteln / Niedersachsen
Karolina STEINFELD-Heilbronner
Geboren 3-12-1869 in Zweibrücken / Rheinland-Pfalz
Samen pleegden zij hier zelfmoord op 6-11-1941."

Hugo Steinfeld kwam uit een familie van handelaars en kooplieden, leden van een joodse gemeenschap. De ouders van Karolina hadden een kledingfabriek en textielhandel.
Na de dood van haar vader werd haar man Hugo partner in het bedrijf dat zich inmiddels had gespecialiseerd in de groot- en detailhandel en in de verzending van textiel.
Het bedrijf bleef groeien en ontwikkelde zich tot een "belangrijk en gerespecteerd textielbedrijf" In april 1896 kochten Hugo Steinfeld en zijn partner Jakob Wimpfheimer een pand op een toplocatie. Aan de Bahnhofstrasse 18 1/5 lieten ze een bedrijfs- en woongebouw bouwen in neorenaissancestijl met koper bedekte torens en erkers, gecombineerd met moderne technologie zoals elektriciteit, stoomverwarming en een lift.

Hugo Steinfeld genoot een hoge sociale reputatie. Hij was één van de eerste joden die actief werd in de lokale politiek: van 1909 tot 1917 als gemeentevertegenwoordiger en in de Weimarrepubliek van 1920 tot 1924 als gemeenteraadslid voor de liberale Duitse Democratische Partij.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog was het voor hen vanzelfsprekend om toegewijd te zijn aan hun vaderland. Ze bewezen hun diensten aan de oorlogseconomie en de bevoorrading van het leger en ontvingen hiervoor in 1917 het Koning Ludwigkruis.
Hugo Steinfeld werd ook geëerd voor zijn omvangrijke maatschappelijke inzet in de Weimarrepubliek, in 1924 kreeg hij de titel van wethouder van koophandel.
Het tij keerde in 1931 na de eerste oproep tot een boycot van winkels door de Augsburgse nationaal-socialisten die de macht overnamen.
Na een paar jaar werden de joodse ondernemers gedwongen tegen bodemprijzen te verkopen. Op 15 oktober 1938 moesten ze hun bedrijf verplicht verkopen
Voor Karolina en Hugo Steinfeld (70 en 75 jaar oud). werd het leven ondraaglijk vanwege de toenemende repressie en de geplande emigratie van hun dochter.en schoonzoon.
Ze zagen zelfmoord als enige uitweg uit deze wanhopige situatie.
(Gedenkbuch Augsburg)

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Wim Wouters

48.36627, 10.89023